Mașini noi pentru penitenciarele din țară

Embed:

Angajaţii penitenciarelor din ţară au intrat în posesia a 14 maşini noi, care le-au fost repartizate de administraţia Departamentului Instituţii Penitenciare. Este vorba despre autoturisme Dacia Logan, care vor fi folosite de angajaţi pentru transport în timpul serviciilor. Maşinile au fost procurate cu bani din bugetul statului şi au costat aproape 3,5 milioane de lei. Până a fi utilizate, automobilele au fost sfinţite.

După o scurtă analiză a celor 14 automobile, reprezentantul Administraţiei Penitenciarelor a precizat că toate maşinile vor fi distribuite în raioane, acolo unde majoritatea maşinilor de serviciu au termenul de exploatare depăşit.

"Este necesitate stringentă de a schimba tot parcul de autoturisme a sistemului penitenciare deoarece toate sunt învechite. La necesitate vor fi utilizate inclusiv şi pentru escortarea deţinuţilor la spitale, în cazuri de urgenţă", a declarat Viorel Perciun, director-adjunct interimar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

"Tehnica din dotare este deja învechită, necesita des reparaţii curente. Sperăm că cu tehnica nouă nu vor fi cheltuieli la acest capitol", a declarat Eduard Timofei, directorul penitenciarului nr.9, Pruncul.

"Foarte multe investiţii în primul rând, ele se defectează, dar noi trebuie să ne facem la timp meseria şi nu avem când să aşteptăm, să reparăm. Consider că serviciile vor fi îmbunătăţite", a zis Eugen Caraman, directorul penitenciarului nr.3 Leova.

Potrivit secretarului general de stat al Ministerului Justiţiei, reformele în sistemul penitenciar vor continua şi în 2019. Oficialul a declarat că trei penitenciare din ţară vor fi construite din temelie, iar în comuna Băcioi va începe amenajarea teritoriului pentru ridicarea unei construcţii, unde ulterior vor fi mutaţi deţinuţii penitenciarului nr. 13 din Capitală.

"Avem în desfăşurare câteva proiecte mari de construcţie capitală, cum ar fi: penitenciarul de la Leova, casa de arest de la Bălţi şi penitenciarul Goian. În bugetul pentru anul viitor ne-am străduit să includem maxim resurse pentru a vedea în ce măsură putem optimiza infrastructura penitenciară", a spus Anatolie Munteanu, secretar general de stat Ministerul Justiţiei.

În Republica Moldova sunt 17 instituţii penitenciare, în care îşi ispăşesc pedeapsa peste şapte mii de deţinuţi.

Pe aceeaşi temă