Mark Tkaciuk, despre hotărârea de ieri a CC: Este o decizie istorică, care a demonstrat că există dreptate

"A fost o zi decisivă pentru istoria partidului nostru, o decizie istorică care a demonstrat că există dreptate şi că niciodată nu trebuie să te dezici de culoarea, valorile şi princiipiile politice pe care la ai". Astfel a comentat deputatul comunist Mark Tkaciuk, decizia de ieri a Curţii Constituţionale prin care sombolurile secera şi ciocanul utilizate de PCRM revin în legalitate. Declaraţia a fost făcută pentru deschide.md.

Potrivit politicianului, decizia Curţii a a venit după critica din partea societăţii civile, dar şi a presiunilor făcute de oficialii europeni. "Critica venită din partea societăţii civile, dar şi presiunea făcută de oficialii europeni asupra instituţiilor de drept din Republica Moldova, a făcut ca CC să ia o decizie corectă", a mai spus Mark Tkaciuk.

Publika.md aminteşte că, ieri, Curtea Constituţională a decis că utilizarea simbolurilor folosite de PCRM, secera şi ciocanul, este legală. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată.

Legea privind interzicerea simbolicii comuniste a fost contestată la Curtea Constituţională, în numele PCRM, de către deputatul Sergiu Sîrbu.

Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist şi a simbolicii comuniste a fost adoptată pe 12 iulie anul trecut, de către deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană. Astfel, simbolica acestui regim a fost declarată în afara legii.

Ulterior, Comisia de la Veneţia a declarat că decizia Parlamentului de la Chişinău, privind interzicerea simbolurilor comuniste secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu