MARIUS LAZURCA, la Fabrika. Cele mai importante declaraţii ale ambasadorului României la Chişinău

(22:23) Marius Lazurca: România este gata să sprijine eforturile oneste și decise de reformă și modernizare ale actualului Guvern. În măsura în care vom observa aceste eforturi, România va livra sprijinul pe care l-a promis. Situația nu este simplă. De felul în care actualul Guvern se va achita deașteptările semnalate de cetățeni, depinde modul în care Republica Moldova va evolua în următorii ani.

(22:19) Marius Lazurca: Nu este prima dată când Insula Șerpilor este militarizată. Asta nu trebuie să surprindă pe nimeni. Faptul că Ucraina este prudentă și își dorește să limiteze expansionismul Rusiei nu este suprinzător.

(22:18) Marius Lazurca: Autoritățile de la Chișinău trebuie să își ducă la final angajamentele de reformare energetică. România reamintește Chișinăului aceste angajamente și îl roagă să le ducă la îndeplinire. 

(22:13) Marius Lazurca: Intenția "Electrica" de a deveni un actor important pe piața energiei din Republica Moldova este foarte serioasă. Este o companie foarte mare, o companie în expansiune, care după listarea la bursă a dobândit confortul unor sume importante pe care dorește să le investească iar destinația este Republica Moldova. Dar asta nu depinde doar de intențiile ei, ci și de intențiile autorităților de la Chișinău. Dacă statul se va decide să pună pe lista de privatizare de exemplu rețeaua electrică nord, "Electrica" își va arăta interesul. România în momentul de față produce mai multă energie decât poate consuma. Balcanii și Republica Moldova produs mai puțin energie decât consumă. Același lucru îl pot spune și în cazul gazoductului. Este în interesul României să creștem piața livrării de gaze. Tratăm cu toată seriozitatea continuarea construirii gazoductului Iași-Ungheni. 

(22:10) Marius Lazurca: Vom continua tot ce am început dacă vom vedea că Guvernul de la Chișinău își dorește sprijinul nostru și ceea ce face pentru a-l obține. Pe lângă aceste proiecte ne dorim introducerea proiectelor noi, abordărilor noi. Avem în plan să ne adresăm printr-o ofertă de finanțare autorităților locale, preluând documentele programatice ale Guvernului de la Chișinău. E o inițiativă nouă care se va adăuga în cea de-a treia etapă a abordării noastre. 

(22:07) Marius Lazurca: România a decis să aibă o abordare graduală, prin a comunica care sunt așteptările noastre în ceea ce privește reforma. Primul nostru gest semnificativ a fost acela în scrisoarea adresată premierului Filip, asta reprezintă primul drum până la trasferul primei tranșe din împrumutul românesc. După ce vom traversa această etapă, dorim să aprofundăm dialogul, și ne dorim să punem  la dispoziție experiența noastră Guvernului de la Chișinău. Dacă lucrurilor vor merge bine, România va transfera 110 milioane de euro în acest an. Ne dorim să continuăm proiectele care le-am început anii precedenți. Avem deja 5 milioane de euro pentru acest proiect. Avem un document pe care l-am semnat între cele două guverne care vorbește de 15 milioane de euro pe proiecte dedicate mediului. 

(22:05) Marius Lazurca: Președintele Timofti va avea o întâlnire cu președintele Iohannis, cu premierul Cioloș, câteva momente la ambasada Republicii Moldova de la București. Va fi o vizită clasică dar care este încărcată de o semnificație simbolică. 

(22:00) Marius Lazurca: Președintele Timofti este așteptat cu toată considerațiunea, cu toată deschiderea, ca unul dintre partenerii noștri politici importanți. O persoană de care ne leagă sentimente de respect și gratitudine. Pentru felul în care președintele Timofti a înțeles să îți exercite atribuțiile constituționale. El a fost o persoană care a avut mereu la suflet relația dintre România și Republica Moldova. Această vizită are o foarte importantă viziune simbolică. El a ales să facă ultimul gest semnificativ de politică externă cu România. 

(21:50) Marius Lazurca: Nici un proces în stradă nu se legitimează prin vot popular. Să ne îndoim de legimitatea protestelor este ușor nepotrivit. Violența trebuie condamnată. Vocea străzii e luată în considerare la București. Sigur că nu toate revendicările străzii sunt pe placul nostru. Organizarea alegerilor anticipate nu ar fi spre beneficiul populației Republicii Moldova. Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, România nu va contesta. Opțiunea noastră este diferită în această privință. Sunt unele puncte cu care noi suntem de acord: alegerea rapidă a guvernatorului Băncii Naționale, etc. Sunt unele lucruri care suntem în deplin acord. Deplând public violențele. Ele nu sunt justificate. Îmi exprim întreaga solidaritate cu președintele Mihai Ghimpu, care nu poate fi supus acestui tratament. 

(21: 45) Marius Lazurca: Premierul Filip a venit la București pregătit. A răspuns credibil la întrebările adresate. Am avut sentimentul unei vizite reușite. Am intrat cu Guvernul de la Chișinău într-un proces de monitorizare a reformelor de la Chișinău. Putem trece la faza următoare la faza următoare a asistenței noastre care este mai puternică decât ceea ce s-a putut vedea până acum. 

(21:43) Marius Lazurca: Informal și gradual, României i s-a recunoscut o expertiză sporită, o cunoaștere mai bună a situației de la Chișinău. În numele acestei compentențe, România și-a asumat rolul de "deschizător de drumuri" de a defini așadar cam cum ar trebui să arate noua atitudine a Europei în raport cu Chișinăul. Am reușit să dăm acestui document tonul realist pe care acest document îl are nevoie. Trebuie să propunem Guvernului de la Chișinău să facă ceea ce poate. 

(21:41) Marius Lazurca: Bucureștiul a jucat un rol de cercetaș în reporturile cu noul Guvern de la Chișinău. Am demonstrat că România are o expertiză specială în report cu Republica Moldova. Și ca atare putem anticipa anumite evoluții. Reflectarea în oglindă a acelor 13 articole din concluziile Consiliului European se regăsește în scrisoarea pe care premierul Cioloș a expediat-o premierului Filip. Această scrisoare reprezintă o anticipare a acelor concluzii. 

(21:40) Marius Lazurca: Am realizat că Republica Moldova trebuie tratată cu mai multă exigență, spre beneficiul ei. Trebuie să avem o relație mai apropiată, astfel încât să ne asigurăm că sprijinul acordat Republicii Moldova influențează procesul de reforme și modernizare. 

(21:35) Marius Lazurca: Destul de multe lucruri s-au făcut la Chișinăul de Guvernele succesive. Nu e drept să fim atât de critici în raport cu eforturile eficiente, cu folos, ale Guvernelor succesive. Eforturi care au pus Republica Moldova printre primele state din parteneriatul estic care au semnat Acordul de Asociere. 

(21:30) Marius Lazurca: Chișinăul trebuie să ia în serios scrisoarea Miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, care este vocea cea mai autorizată. Mă aștept ca Guvernul de la Chișinău să citească cu multă atenție acele concluzii. Se vede dovada interesului pe care Republica Moldova continuă să-l stârnească la nivelul tuturor țărilor europene. Plecând de la acest interes, Chișinăul se poate aștepta la un angajament puternic în susținerea eforturilor de reformă. 

România a promis Republicii Moldova un credit de 150 de milioane de euro, dar, pentru a transfera prima tranşă, Bucureştiul a cerut dovezi de la Guvernul Filip.

În ce constau dovezile soliticitate, ce trebuie să facă establishmentul de la Chişinău şi care este starea actuală a relaţiilor dintre cele două ţări sunt câteva din temele care vor fi puse în discuţie diseară la Fabrika, invitatul căreia va fi ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.      

Emisiunea începe la ora 21:30, la PUBLIKA TV.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu