Marius Lazurca, invitat la Fabrika. Cele mai importante declarații ale ambasadorului

Embed:

(22:25) Marius Lazurca: Nu ne-am pierdut răbdarea. Acesta este rolul asumat de România ca un actor politic internaţional că R. Moldova este o democraţie tânără care dificultăţi de creştere. Dar în întâlnirile pe care le avem îi îndemnăm pe interlocutorii noştri să răspundă doleanţelor alegătorilor.  

(22:22) Marius Lazurca: Trei din aceste partide au făcut campanie electorală cu un program european; PLDM, PDM şi PL. Nu putem să nu luăm act că există trei partide care au un număr sufiocient de voturi care au o majoritate, o guvernare proeuropeană. Ne dorim o guvernare care sdă ia act dfe rezultatele alegerilor din 2014. 

România nu face şi desface guverne. Nu ne împotrivit, lăsăm dinamica şi discuţiile politice inetrne să se desfăşoare în mod liber. 

Ne interesează ca viitorul guvern să fie proeuropean, şi care să-şi păstreze atitudinea amicală cu România.  

(22:15) Marius Lazurca: Am văzut ce efecte pozitive au aceste grădiniţe modernizate. Oamenii sunt mai liniştiţi că ştiu că stau la cald copii lor. Indiferent dfe orientarea lor politică, indiferent de limbă, ca toţi cetăţenii R. Moldoiva să beneficieze de grădiniţe.

Mai este şi domeniul energetic. România e gata să finanţeze toate aceste proiecte, sp scutim de grija sprijinului financiar pe care le au aceste proiecte.

Ne-am dori cu viitorul guvern să gândim noi proiecte de consolidare a R. Moldova.

Aşteptăm ca lucrurile să se coaguleze în R. Moldova. Nu este o presiune, ci un semnal de responsabilizare pentru a merge în direcţia cea bună.     

(22:12) Marius Lazurca despre "exportarea experienţei DNA" în R. Moldova: Nu ne uităm cu bucurie la aceste chinuri ale facerii unui nou guvern ci cu îngrijorare. Să dezmint acest stereotip că "cu cât mai rău în R. Moldova, cu atât mai bine României", nu, cu cât maik bine în R. Moldova, cu atât mai bine în România.

DNA schimbă culoarea unionismului în R. Moldova. Este un unionism adult care doreşte binele societăţii R. Moldova, doreşte o justiţie care să funcţionerze la alte standarde. Asta văd eu în afirmaţia "DNAS să treacă Prutul".

Asigur pe toţi cei atraşi de această instituţie, că lucrurile sunt posibile şi în R. Moldova, încât să fie posibil un DNA local, noi suntem gata să furnizăm ajutorul. O instituţie există. CNA a început cveva să facă.     

(22:05) Marius Lazurca despre crizele din RM: Lucrurile se văd de la Bucureşti cu îngrijorare la faptul că negocierile se prelungesc că nu se întrevede o soluţie. O asemenea majoritate are dificultăţi să devină funcţională în momentul de faţă. Suntem îngrijoraţi, prin mesaje publice autorităţi de rang înalt din România îndeamnă să se ajungă la un deznodământ în interesul cetăţenilor din R. Moldova.

Dincolo de această îngrijorare privim şi cu înţelegere: nu toate premisele crizei sunt de natură internă, toată regiunea este în criză în această regiune din vecinătatea UE şi Rusiei.  

O radiografie comparativă a tuturor ţărilor din Parteneriatul estic dă rezultate similare în toate aceste ţări şi ar fio cazul ca UE trebuie să se întrebe care sunt propriile raţiuni în această situaţie. 

(21:51) Marius Lazurca: Salut rapiditatea cu care a fost depăşită în ţara mea momentul de uşoară instabilitate pe scena politică. L-aţi amintit pe premierul Dacian Cioloş, ataşamentul său faţă de R. Moldova este cunoscut. Am discutat situaţia R. Moldova şi agenda bilaterală. Şi pot să vă spun cu câtă atenţie şi fraternitate priveşte spre R. Moldova.    

Ne dorim ca la Chişinău să existe o majoritate care să-şi menţină intenţia de bune raporturi cu România. E nevoie de un guvern care are de rezolvat chestiuni urgente.  

Să ducă la îndeplinire angajamentele scrise în Acordul de Asociere cu UE. Un partid şi-ar dori provocarea alegerilor anticipate şi e o dorinţă legitimă. Soluţiile nu s-au ivit încă, iar România şi-a pregătit intrumentele de ajutor şi acest ajutor poate fi oferit.   

(21:45) Marius Lazurca: Există o ură profesionistă la adresa României, precum şi o dragoste profesionistă la adresa României. Nu toţi duşmanii noştri sunt duşmani cu adevărat. România îşi poate apăra singură reputaţia prin fapte, că este un prieten adevărat al R. Moldova.  

Când am donat microbuzele pentru şcoli, am insistat să se acopere necesarul de transport pentru elevi în Găgăuzia. Banii pentru grădiniţe să nu se distribuie în funcţie de limba pe care o vorbesc acasă copiii.   

(21:41) Marius Lazurca: Politica noastră nu se schimbă în funcţie de sondaje. Scopul nostru nu este dispariţia R. Moldova, ci consolidarea până a ajunge la statutul de stat membru al UE. 

(21:40) Marius Lazurcă despre  unionismul din BOP: Toate cifrele unui sondaj sunt semnificative. Sunt operaţiuni la comandă pe care se plătesc bani serioşi. Merită tratate cu toată seriozitatea. Sentimentul unionist a făcut tema studiilor sociologice dintotdeauna. Iată cota de unionism este în creştere, cred că aceste cifre stârnesc reacţii diferite. Obligă actorii politici, sociali, să privească cu sentimente care privesc cel puţin unul din cinci cetăţeni ai R. Moldova.

Mi-aş dori ca această evaluare să devină mai nuanţată, mai diversificată, să prezinte şi profilul celor 21%. Câţi din ei au limba maternă română, sau rusă, ar fi interesant de văzut care sunt argumentele pe care le invocă.

Să vedem şi gradul de educaţie al acestor persoane. În general au sentimente de dragoste pentru România persoanele cu un grad sporit de educaţie.  

(21:35) Marius Lazurca despre ruperea hărţii de către Bătrîncea: Nu am sentimentul că ceea ce s-a întâmplat în parlament priveşte România. Cred că vizează mai curând politica internă a R. Moldova, de aceea ambasadorul României nu va comenta ceea ce s-a întâmplat. Nu e un moment istoric, ci are legătura istoria. 

Un politician a ţinut să distrugă un obiect cu uz didactic. Asemenea obiecte de uz didactic care pot sau nu avea o conotaţie politică există foarte multe. De pildă când se predă istoria URSS se face uz de harta URSS. Nu te poţi supăra pe creioane. 

Neoficial aş mai face o observaţie: pentru prima dată unii deputaţi din partidul lui Bătrîncea au aplaudat. Alături era dna prim-ministru Greceanîi carte s-a abţinut să aplaude.  

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, este invitatul emisiunii Fabrika din această seară.

Află cum se vor schimba relațiile dintre Chișinău şi București după învestirea noului prim-ministru român, Dacian Cioloș, dar și în condițiile crizei politice din ţara noastră.

Află când va fi acordat creditul de 150 de milioane de euro și ce fel de proiecte este gata să susțină România în Republica Moldova.

Ce interes mai are Uniunea Europeană pentru Moldova și Ucraina în condiţiile multiplelor disensiuni în interiorul comunităţii.

Emisiunea poate fi privită în direct și pe PUBLIKA.MD.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu