Marinuţa vrea 8 avioane şi 8 elicoptere, de 240 de milioane de dolari, pentru apărarea frontierei de stat VIDEO

Embed:

Parlamentul a aprobat, azi, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Proiectul prevede procurarea, până în 2015, a opt avioane şi opt elicoptere destinate apărării frontierei de stat. Costurile sunt estimate la 240 de milioane de dolari, bani ce urmează a fi alocaţi din Bugetul de Stat.

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, elicopterele de transport, pe care în prezent le au în dotare Forţele Armate, nu pot fi utilizate pentru interceptarea navelor, iar MIG-urile nu sunt funcţionale.

“Necesitatea elaborării proiectului este condiţionată de revizuirea legii cu privire la frontiera de stat. Noul proiect de lege din noiembrie 2011 prevede efectuarea pazei frontierei de stat, forţele aeriene aplică armele şi tehnica asupra aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al R. Moldova în modul stabilit de lege", a declarat Marinuţa.

"Prezentul proiect  de lege este orientat spre asigurarea securităţii aeriene prin stabilirea competenţelor autorităţilor, situaţiilor când aeronavele utilizează neautorizat spaţiul aerian al R. Moldova şi stabilirea drepturilor comandantului suprem al Forţelor Armate şi ale factorilor de decizie ai Ministerului Apărării împotriva aeronavelor infractoare”, a precizat ministrul Apărării.

Deşi a provocat mai multe discuţii în contradictoriu, proiectul a fost votat, de majoritatea parlamentară, în prima lectură.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu