Marian Lupu: "Vrem Moldova pe agenda UE, ca problemele și solicitările ei să fie avute în vedere"

Președintele PDM, Marian Lupu, a încheiat turneul de vizite externe, efectuate pe parcursul lunii septembrie la Bratislava, New York și Bruxelles, care au inclus întrevederi cu înalți oficiali europeni - lideri de partide, actuali și foști prim-miniștri și miniștri, și deputați – oamenii care decid ori au influență asupra politicii externe a multor țări europene, precum și asupra politicii externe a Uniunii Europene.

Revenit în țară, Marian Lupu a declarat că obiectivul principal al acestor 3 vizite externe a fost acela de a pleda pe lângă colegii social-democrați pentru drumul european al Moldovei.

”Este foarte important ca despre Moldova să se audă în asemenea reuniuni internaționale de anvergură, e foarte important să-i facem atenți pe partenerii noștri externi la progresele, dar și la provocările cu care se confruntă țara noastră”, a declarat liderul PDM în cadrul unui briefing susținut astăzi la Aeroport Internațional Chișinău.

Marian Lupu a subliniat că, în cadrul discuțiilor atât de la Bratislava, New-York, cât și la  Bruxelles, s-a văzut foarte clar că există un sprijin important pentru parcursul european al Moldovei.

”Vrem ca Republica Moldova să se afle pe agenda UE, iar problemele și solicitările ei să fie avute în vedere de decidenții europeni. După vizitele efectuate în ultimele săptămâni,  pot spune că Moldova contează pentru familia social-democrată europeană și internațională. Vocea Moldovei a fost auzită, mesajul nostru pro-european și pro-modernizare este clar, iar sprijinul pentru Moldova din partea colegilor social-democrați va fi și mai semnificativ în viitor”, a adăugat președintele PDM.

Ieri și alaltăieri, la Bruxelles, Marian Lupu a avut o serie de întâlniri la Grupul S&D din Parlamentul European - cu Gianni Pitella, președintele Grupului S&D, cu Victor Boștinaru și Knut Fleckenstein, vicepreședinții Grupului, Andi Cristea, președintele Delegației Comitetului de Cooperare RM-UE, Petras Austrevicius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European. La fel, la Bruxelles, Marian Lupu a avut o discuție importantă cu Martin Schulz, președintele Parlamentului European, un susținător al integrării europene al Republicii Moldova.

Discuțiile s-au axat pe pașii pe care Moldova i-a făcut în acest an, reieșiți din Foaia de Parcurs, precum și pe pașii ce trebuie făcuți în următoarele luni. Europarlamentarii au transmis mesaje de susținere pentru reformele adoptate în Moldova, precum și aprecieri pentru atmosfera de stabilitate care a permis Guvernului să lucreze mult mai bine în acest an.

De asemenea, la Bruxelles, Marian Lupu a primit susținere și încurajări din partea colegilor social-democrați și socialiști pentru alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Tot astăzi, imediat după briefingul de presă, Marian Lupu a mers la Comisia Electorală Centrală, unde a semnat Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, prin care se exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali. Anterior, Marian Lupu a declarat că va avea o campanie corectă, bazată pe informarea cetățenilor și a îndemnat alți concurenți să adopte același comportament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu