Marian Lupu: Trei partide din patru susţin ca premierul să fie propus de formaţiunea cu mai multe mandate

Embed:

După discuţii cu preşedintele ţării, partidele proeuropene, implicate în formarea noului Cabinet de miniştri, au decis să-şi mai ia două zile pentru a decide cine să propună candidatura premierului: partidul cu cele mai multe mandate în parlament sau partidul cu cel mai mare procent la alegeri.

Liderul democrat Marian Lupu a declarat presei că formula bazată pe numărul de mandate este susţinută de trei partide, nu însă şi de PLDM.

"Acest principiu este folosit în toate democraţiile europene şi se înscrie perfect în norma constituţională: după alegeri şeful statului invită grupul parlamentar cu numărul cel mai mare de voturi şi dacă nu se reuşeşte, invită următorul grup", a spus Marian Lupu.

Biroul Permanent al PDM va decide asupra candidaturii, dacă partidele proeuropene vor hotărî să-i acorde acest drept. "Au fost pronunţate mai multe nume şi avem suficiente resurse umane care să fie înaintate la funcţia de prim-ministru", a spus Marian Lupu.

Declarațiile lui Marian Lupu după consultările cu Președintel...

Declarațiile lui Marian Lupu după consultările cu Președintele Nicolae Timofti pentru desemnarea unui nou Premier http://goo.gl/a48Um0

Posted by PUBLIKA.MD on 16 Decembrie 2015

La rândul său, liderul interimar al PLDM Valeriu Streleţ a spus că formaţiunea sa revendică funcţia de prim-ministru. "Democraţii au reiterat încă o dată că ei sunt cea mai mare fracţiune şi sunt gata să propună candidatul la funcţia de prim-ministru", a spus politicianul, adăugând că o decizie va fi luată de conducerea PLDM.

"Candidatura lui Vlad Plahotniuc va fi promovată cu insistenţă de PDM. Eu anume aşa am înţeles", a spus Valeriu Streleţ.

Declarațiile lui Valeriu Streleț după consultările cu Președin...

Declarațiile lui Valeriu Streleț după consultările cu Președintele Nicolae Timofti pentru desemnarea unui nou Premierhttp://goo.gl/a48Um0

Posted by PUBLIKA.MD on 16 Decembrie 2015

După discuţiile cu şeful statului, liderul PL Mihai Ghimpu a etalat o mină optimistă: "Ce nu-i posibil azi e posibil mâine. Eu rămân optimist şi sper că vom găsi soluţia cea care ne va ajuta la desemnarea guvernului nu pentru trei luni, dar pentru trei ani."

Declarațiile lui Mihai Ghimpu după consultările cu Președintel...

Declarațiile lui Mihai Ghimpu după consultările cu Președintele Nicolae Timofti pentru desemnarea unui nou Premier http://goo.gl/a48Um0

Posted by PUBLIKA.MD on 16 Decembrie 2015

Mihai Ghimpu a avertizat că alegerile parlamentare anticipate ar aprofunda şi mai mult criza social-economică din Moldova.

PUBLIKA.MD aminteşte că, timp de şase ani, candidaţii la funcţia de premier erau propuşi de PLDM, care deţinea cele mai multe mandate de deputat în cadrul coaliţiile de guvernare. În prezent, formaţiunea este reprezentată de 19 parlamentari, unul dintre care, Vlad Filat, este arestat pentru acte de corupţie. Democraţii deţin 19 mandate, liberali - 13, iar grupul Leancă are trei deputaţi.    

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu