Marian Lupu susţine integritatea teritorială a Ucrainei: Poziţia delegaţiei ţării noastre este fără echivoc

Embed:

Preşedintele fracţiunii parlamentare a democraţilor, Marian Lupu, califică drept neinspirată ideea ca Ucraina să accepte compensaţii financiare de la ruşi pentru anexarea Crimeii. Declaraţia a fost făcută la Strasbourg, acolo unde Marian Lupu a condus delegaţia Moldovei la sesiunea de toamnă a APCE.

Şeful delegaţiei moldoveneşti la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Marian Lupu, consideră drept neinspirată propunerea preşedintelui ceh ca Ucraina să primească o compensaţie financiară sau în petrol de la Rusia pentru anexarea Crimeei. Marian Lupu a mai declarat în cadrul unui interviu că ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea şi în Donbass poate fi un precedent. Iată de ce ţara noastră susţine Ucraina şi integritatea ei teritorială.

"Este o declaraţie foarte neinspirată, fiindcă nu poţi pune pe acelaşi cântar, suveranitatea, independenţa, teritoriul, oamenii, cetăţeni, iar pe de altă parte, pe acelaşi cântar să pui petrol, gaz sau bani, lucruri incomparabile, fiindcă nicio ţară nu poate să-şi vândă teritoriul, să-şi vândă cetăţenii de care motiv suntem susţinătorii, în continuare, a vecinilor noştri, Ucraina",a spus şeful delegaţiei moldoveneşti la APCE, Marian Lupu.

Marian Lupu a mai declarat că Republica Moldova este de partea Ucrainei, mai ales în condiţiile în care şi ţara noastră are probleme teritoriale.

"Pe noi la fel ne paște această problemă şi deja de peste 25 de ani. Noi avem până în prezent problema transnistreană nesoluţionată. Poziţia delegaţiei ţării noastre este fără echivoc. Am susţinut şi vom susţine Ucraina şi integritatea ei teritorială, fiindcă pe această cale promovăm şi interesul Republicii Moldova, integritatea teritorială, reîntoarcerea Transnistriei şi reîntegrarea teritorială a Moldovei."

Liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a respins categoric propunerea şi a declarat că Crimeea nu se vinde.

"Resping categoric orice fel de propunere cu privire la Crimeea. Resping ferm propunerile cu privire la «faptul împlinit» pe care l-ar constitui anexarea Crimeei. Consiliul Europei nu a fost inventat ca să se facă apeluri la schimbarea unui teritoriu pe bani, petrol sau gaze naturale. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată."

O delegaţie moldovenească, în frunte cu Marian Lupu, a participat săptămâna trecută la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu