Marian Lupu şi pericolul care planează asupra Moldovei

După 20 de ani de la proclamarea Independenţei, Republica Moldova mai este, încă, divizată, pe diferite criterii. Declaraţia a fost făcută de preşedintele interimar, Marian Lupu, într-un interviu pentru Moldova 1.

Potrivit lui Lupu, societatea este sfâşiată în diferite părţi, iar vinovaţii nu sunt oamenii de rând, ci politicienii. „Clasa politică se face de vină, forţele politice radicaliste, care joacă pe instinctele şi uneori chiar pe reflexele oamenilor, instigându-i la ură unul faţă de altul”, argumentează acesta.

„Pe ce se joacă politicienii în acest sens? Pe problema lingvistică, pe cea identitară. Este un pericol pentru edificarea statalităţii Republicii Moldova”, explică şeful interimar al statului.

El are, însă, şi o soluţie pentru rezolvarea problemei identitare. ”Singura cale indicată este să declarăm toţi împreună, clar, răspicat, tranşant, principiul de autoidentificare. E calea pe care a mers Uniunea Europeană şi pe care trebuie să o acceptăm şi noi”, subliniază Marian Lupu.

În opinia acestuia, în 20 de ani de Independenţă, Republica Moldova a reuşit să facă, totuşi, ceva. „Noi toţi împreună suntem moldoveni, cetăţeni ai acestei ţări. S-a format conştiinţa de statalitate, care va fi platforma consolidării Republicii Moldova ca stat”, menţionează Lupu.

Preşedintele interimar vrea ca peste 20 de ani, să poată spune cu mândrie că politicienii au învăţat din vechile greşeli şi nu le-au mai repetat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu