Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, invitaţi la Fabrika. PRINCIPALELE DECLARAŢII ale politicienilor

(23:00) Marian Lupu: Ideea că dacă stai bine cu România trebuie să stai rău cu Rusia. Context regional, războiul deloc uşor, anexarea Crimeii. În discuţiile cu colegi din Europa de Est simt o panică.
Relaţii strategice cu România, relaţiile sunt bune, nu toţi actorii au aceleaşi interese faţă de RM şi aceeaşi atitudine. Politicieni care privesc RM ca un stat prieten, fostul premier Ponta, preşedintele Iohannis. Dar sunt şi politicieni care privesc RM ca un teren electoral.
Cu Federaţia Rusă, politica nu suportă sentimente, trebuie să dialogăm, jumătate de milion de moldoveni lucrează acolo, problema transnistreană. UE versus Est, falsă teză. CSI nu a fost o platformă de integrare, ci de cooperare.
Acordul RM-UE nu este îndreptat împotriva relaţiilor cu Rusia, Kazahstan.
Acordul cu UE ţine 80% de politică internă.
(22:55) Mihai Ghimpu: Noi liberalii nu suntem împotriva relaţiilor bune cu Federaţia Rusă, cu toate statele. Noi suntem împotriva politicii FR, dar nu FR ca atare. De ce trebuie eu să respect tot ce a obţinut poporul rus şi integritatea. A trecut timpul acestor confruntări.
(22:50) Marian Lupu: Epoca vorbelor s-a trecut, nu există decât o singură cale. Calea acţiunilor şi rezultatelor, cooperarea cu cetăţenii din străinătate. Bugetul care trebuie să intre în Parlament, negocieri cu FMI, nu acceptarea necondiţionată. Să nu uităm FMI, UE, SUA sunt cei care pot să ne ajute, dar să nu facă lucrul în locul nostru.
Sesiunea parlamentară începe chiar de săptămâna viitoare. Dacă învestim săptămâna viitoare un Guvern, putem examina un pachet prioritar.
(22:47) Marian Lupu: Dacă cineva pregăteşte asemenea act de violenţă, vă daţi seama ca electoratul forţelor care asigura stabilitate, la ce poate duce. Nu o să stea cealaltă parte de societate. Lupta de idei, dar dacă se trece la altfel de luptă!!
Indiferent de toate tentativele, noi o să ne ducem misunea la bun sfârşit.
(22:46) Mihai Ghimpu: Cetăţenii să nu învinuiască pe toţi dar să vadă cine-i vinovatul. Îi folosesc această sărăcie a lor, sau unii sunt închişi, noi departe nu ajungem. Democraţia înseamnă lupta cu idei, dar nu cu furcile. Şi asta nu înseamnă că mâine va fi o viaţă mai bună.
O dată ce a fost desemnat candidatul şi vom avea alegeri peste 3 ani. Aşa cum m-am conformat şi eu, m-am împăcat, aşa trebuie să se împace fiecare. Noi trebuie să rezolvăm problemele cu raţiunea, stabilitate politică, dar nu cu revoluţii, cu anarhie.
Te doare că acel care te-a furat acela te exploatează.
(22:42) Marian Lupu: Dacă este să vorbim de mişcări de protest, suntem o societate democratică, avem Constituţie, atât timp aceste mişcări se încadrează într-o ambianţă umană, comportamentul unui om sănătos. Libertatea este necesitatea conştientizată. Atât timp cât acţiunile sunt legale şi paşnice, nu periclitează securitatea oamenilor. Dacă se cheamă la vărsări de sânge, noi intrăm în câmpul penal.
Am auzit asemenea chemări şi la anumite posturi de televiziune. Cei care cheamă la violenţă, sunt cei mai laşi, ca alţii să intre în aceste violenţe ca aceşti laşi să vină la putere. Dacă într-adevăr sunteţi părtaşii unei crime păi săvârşiţi-le voi, nu puneţi pe lume. Nimeni în RM nu-şi doreşte sânge, moarte. Pot fi tehnici de provocare a forţelor de ordine.
Noi avem sarcina instalarea unui guvern, alegerea şefului statului, instalarea calmului. Aud chemări la violenţă de la jurnalişti şi aceleaşi persoane figurau şi la 7 aprilie 2009 care pentru mine nu este un dosar închis.
Eu cred în raţiunea moldoveanului.
(22:35) Marian Lupu: Înţeleg întrebarea în ce măsură această constucţie va fi trainică. S-a schimbat nişte actori politici. Trecutul ne-a dat nişte lecţii. Noi înţelegem foarte bine că destinele partidelor depind de realizarea programelor pentru oameni. Nu reuşim, acest destin va fi foarte trist. În mod evident că poziţiile vor fi la un alt nivel. L-am asculat pe coleg şi mi-am dat seama că asigurăm această stabilitate: multe diferenţe ideologice, dar ne uneşte ideea de integare europeană.
Hai să facem o comparaţie cu partdiele care cer alegeri anticipate: mare diferenţe, imaginaţi-vă că sunt partide de stânga şi de dreapta. Federalizare şi radicalizare. Structura Parlamentului va fi atât de radicalizată că nu vor putea coopera.
(22:25) Mihai Ghimpu: Social democraţii, pe timpul lui Voronin erau 78% pentru cursul european. O acţiune a Băncii de Economii era 13 lei, dar a vândut-o cu 5 lei. Trebuie să crezi în ceea ce faci. Dacă nu acum, niciodată nu vei avea posibilitatea să faci ceea ce trebuie să faci.
(22:23) Mihai Ghimpu: În primul rând acel care zdruncina RM prin zdruncinarea Alianţei nu mai este. Sper că cei care au semnat împreună cu noi au înţeles . Această crăpătură aparea din parte acelui om. S-a amânat Acordul de Asociere. Lucrurile tocmai din cauza unora, Caravita, televiziuni, post de radio şi doar că Ghimpu îi vinovat şi doar atât, oamenii vor înţelege.
O să vă dau un exemplu. Ştiţi că se vorbeşte că Ghimpu este cumpărat. Pe noi ne-a unit ziua de azi şi integrarea europeană. În 2009, când eu am zis luaţi-vă ce doriţi numai să avem alianţă. PD-ului i-a revenit preşedinţia şi atunci am hotărât, PD-ul ne-a dat nouă aceste funcţii şi în 2010, PL face acelaşi gest, pe când PLDM au capturat funcţia de prim-ministru.
(22:18) Marian Lupu: Grupul Leancă nu avea cu noi tensiuni, ci cu PLDM. Au interese corporative de partid pentru constituirea partidului, nu este doar un club de discuţie, dar şi să poată lua o decizie, şi s-o poată implementa. Interesul lor de partid ar putea să rămână în opoziţie, dar vor vota.
(22:16) Mihai Ghimpu: PPEM, aşa nu se face. Acum când Ghimpu spune că trebuie să avem cursul european, dar vreau să fim mai responsabili. Promitem oamenilor multe, dar când să ia decizie se tem să nu se frigă.
(22:14) Mihai Ghimpu: Toţi au înţeles cine şi ce doreşte. Cred că le va reveni ministrul viitorului. Filat ba speaker, ba prim-ministru. Programul este, structura este, vom vedea ce merită.
(22:13) Marian Lupu: Eu vreau o guvernare pe trei ani de zile, dar voi încerca să le detectez dacă nu au gânduri ascunse.
(22:12) Marian Lupu: Aceste ministere, nu e o rpoblemă, important e să avem o componenţă profesionistă a Guvernului, management anti-criză, greul abia începe. În privinţa colegilor dela PLDM, avem pe cei 7-8, ei sunt în fracţiune, nu ne băgăm, aceşti colegi şi-au asumat responsabilitatea, este un pas serios, acum vom vedea ce se întâmplă mâine.
Noi ştim că o parte, unii din conducerea PLDM, îşi doresc alegeri anticipate. Dacă ei spun mâine că vor să vină cum îi putem crede că nu vor da un cuţit în spate.
(22:09) Mihai Ghimpu: Programul, un ex-candidat a spus că este foarte bun, iarăşi profesionalismul. Timp puţin, angajamente mari, reforme nepopulare pe care trebuie să le facem. Conştientizarea că nu avem altă cale, şi asta şi ne-a unit, e mare sărăcie, e mare corupţie, ruşine în faţa partenerilor.
(22:06) Marian Lupu: Eu gândesc la fel că până la finele săptămânii viitoare negocierile să fie încheiate şi să votăm Guvernul, este fezabil, într-o perioadă scurtă, da, este realist. Nu avem timp să ne băgăm la legea guvernului. Se lucrează la o reformă importantă a adminstraţiilor locală şi centrală, vom reveni atunci. Nu avem probleme cu colegii de la PL, rămâne echipa, dar sunt elemente noi şi vom discuta şi aceşti 14. Vom vedea ce se întâmplă cu PLDM. În spate erau puse scenarii. Nu ştiu cum va fi însă vom discuta. Plus programul de guvernare. În iulie acest program rămâne relevant, priorităţile rămân acelaşi se bazează pe Acordul cu UE.
(22:02) Marian Lupu: Care a fost perceperea mea şi în politică emoţiile nu fac bine niciodată. Ceea ce a fost a fost trebuie să ne concentrăm pe rezultat. Au fost trei grupuri de factori în relaţiile Parlament - Preşedinţie: carenţe în comunicare, carenţe în Constituţia ţării. Important că am ajuns la o înţelegere.
(21:55) Mihai Ghimpu: Sper că am pus punct acestor neînţelegeri, decretul este semnat, candidatul este nominalizat, sper că săptămâna viitoare componenţa şi programul, în rest majoritatea lucrurilor le fac Parlamentul şi Guvernul, preşedintele nu trebuie decât să primească jurământul. Nu vreau să fac o analiză cine a încălcat mai mult. Important este că am ajuns şi am pus capăt crizei politice.
(21:53) Marian Lupu: Ideea de integrarea europeană este cea care ne uneşte pe noi toţi în această alianţă. Cu toată responsabilitatea spun că toate familiile politice europene ne-au încurajat să formăm o alianţă şi să guvernăm în viitorii trei ani de zile. Acest sprijin este în continuare. Avem o viziune comună. Această criză politică a fost declanşată de acest scandal de corupţie. Ne mai aşteaptă pe viitor astfel de cazuri. A fost o lovitură dată întregii clase politice. Nu doar că trebuie să schimbăm situaţia, dar şi imaginea RM ca stat. Sunt forţe din exterior care au încercat abil să profite de această situaţie pentru a-şi atinge interesele proprii. Cu toată dorinţă pentru alegeri anticipate. Acest proces ar duce la colaps politic şi social.
(21:49) Mihai Ghimpu: Noi am demonstrat că suntem partid care ne conducem doar de interesele cetăţenilor şi nu-i departe ziua, pe care îi manipulează o să treacă timpul că o să ne dea dreptate nouă. Hai să spunem că are trei culori. În caz că lucrurile nu merg, ne scuzaţi şi atât. Dar eu cred că fiecare din noi a tras concluzia că a trecut un an de zile. Guvern minoritar. Noi doar am avut credit din partea UE, cum am avut din partea APCE. Cine suntem noi? Oamenii au învestit în noi. Un partid e dat pentru oameni.
(21:47) Mihai Ghimpu: Echipa, parlamentul şi guvernul împreună şi greutatea cea mai mare depinde de parlament pentru că el face reformele. Dacă Ştefan cel Mare întreba poporul dacă să intre în luptă cu turcii nu era nimeni din noi azi. Sunt angajamente pe care ţi le asumi. Noi nu am deviat de la programul nostru. Noi nu am votat cu comuniştii. Cei care au ieşit din PCRM şi au aderat la cursul european. Ce trebuia noi liberalii să facem? Să facem pe plac cuiva sau să ne gândim la cetăţeni.
Partidele nu sunt pentru a te îmbogăţi furând miliardele cum au făcut unii. Unii se dau patrioţi, dar au stat în tufari. PD ne-a ajutat în 2009 să realizăm majoritatea şi să mergem pe cursul european.
(21:42) Marian Lupu: Acest guvern va merge cu implementarea acordului de asociere şi am primit susţinerea de la colegi din UE. Şi apreciez curajul lui Pavel Filip în situaţie dificilă. Sunt sigur de capacităţile umane şi profesionale ale echipei guvernamentale.
(21:35) Marian Lupu: Răspunsul este la suprafaţă, pornesc de la o realitate pe care nici nu trebuie s-o argumentez. Nicio persoană de la PD nu este obsedată de funcţii. Nicio persoană nu pune ambiţia personală mai sus decât de interesul statului. Nu s-a făcut un refuz nici printr-un act juridic. Nu a fost decât un schimb de opinii şi declaraţii. Avem ca obiectiv strategic nu ca cineva să obţină o funcţie. Şi eu am făcut un pas în urmă în 2012. Exact este aceeaşi abordare şi de această dată. O societate antagonizată, nu din cauza situaţiei economice şi sociale dificilă. Este rezultatul unor formaţiuni politice care au dorit această divizare.
Este şi acest caz. Dopar în condiţiile unei stabilităţi politice avem nevoie de un Guvern care să redreseze situaţia economică şi socială.
Situaţia geopolitică este complicată, văzând că dacă insistăm mai departe pe acea candidatură, lucrurile stau să treneze. Colegul nostru a venit cu propunerea să identificăm un nou candidat şi să-l înaintăm şefului statului. În situaţii dificile se arată adevarata faţă, că la bine toţi suntem buni.
Apoi am început discuţiile, avem o mulţime de oameni buni pentru această funcţie şi am ajuns la ideea că dl Pavel Filip corespunde cel mai bine cerinţelor zilei de astăzi. Şi s-a dovedit corectă reieşind şi din rezultatul zilei de astăzi, că la scurt timp preşedintele a semnat.
Nominalizarea a fost salutată de mulţi colegi din străinătate, Dragnea, colegi din Germania.
Marian Lupu şi Mihai Ghimpu sunt invitaţii din această seară a unei ediţii speciale a emisiunii Fabrika.
Liderii PD şi PL vor discuta despre noul candidat desemnat la funcţia de prim-ministru. De asemenea, ei vor vorbi despre soarta şi viitorul Republicii Moldova.
Emisiunea poate fi urmărită în direct şi pe Publika.md.
- Cine este Pavel Filip, candidatul agreat de majoritatea parlamentară pentru funcţia de premier
- Ion Păduraru îşi RETRAGE candidatura de la funcţia de premier
- OFICIAL! Democratul Pavel Filip, desemnat de Nicolae Timofti candidat la funcţia de premier
- PRIMELE DECLARAŢII ale premierului desemnat Pavel Filip