Marian Lupu se retrage în favoarea candidatului proeuropean

Embed:

Marian Lupu a anunțat că se retrage din cursa electorală în favoarea unui candidat proeuropean. Decizia a fost luată ieri la ședința Biroului Executiv al Partidului Democrat. Marian Lupu și-a îndemnat susținătorii să-și dea voturile pentru candidatul proeuropean care are cele mai mari șanse să-l învingă în turul doi pe socialistul Igor Dodon.

"Vreau să vă anunţ că numai ce am terminat şedinţa biroului executiv al PDM.

Noi asemenea consultări am avut pe parcursul întregii campanii. Republica Moldova trebuie să-şi continuie parcursul european. Mesajul meu a prins şi asta mă bucură. PDM a ajuns partidul unic care poate menţine Moldova pe parcursul european, datorită acestui fapt a crescut interesul oamenilor. Mă bucur că a scăzut interesul pentru Uniunea Vamală.

Spre deosebire de mulţi concurenţi electorali am avut o campanie pozitivă, am fost alături de oameni. Aşa şi în continuare PDM va face politică, alături de oameni. Am încercat să păstrăm mesajul european. Creşterea noastră constantă a arătat că PDM a reuşit să-şi păstreze rezultatele în ultimele alageri, acest lucru ne obligă ca partid aflat la Guvernare.

Atât eu cât şi PDM am demonstrat că putem să facem paşi importanţi atunci când interesul naţional cere. Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean, care să lucreze alături de Parlament şi Guvern. Trebuie să fie un factor de echilibru în politica internă şi un bun promotor peste hotare. Preşedintele o dată instalat în funcţie trebuie să se dedice.

Am analizat ultimele date foarte proaspete care arată că acea mişcare cu candidatul unic nu a dat rezultate scontate. Probabil şi pentru că ea a fost făcută târziu, dar şi faptul că o parte suprinzător de mare electoratului DA nu a întărit dreapta, ci stânga. Nici avansul Maiei Sandu nu e unul considerabil, rămânând în limita marjei de eroare cu şanse relativ egale de a intra în turul II. O altă analiză ne-a pus pe gânduri. Este vorba de modul prin care am putea intra în turul II. Candidatul PDM şi cel PAS şi ce evoluţii se anticipează. În această analiză am pornit de la interesul ca alegerile să fie câştigate de un canidat proeuropean, indiferent de numele lui. Concluzia e că în turul II candidatul PAS are şanse mai mari să-l învingă pe Igor Dodon. Candidatul de dreapta care intră în turul II are nevoie de fiecare vot pe care îl poate atrage ca să iasă câştigător. Obiectivul PDM nu e pur şi simplu să câştige o întrecere electorală. Obiectivul PDM este ca alegerile să fie câştigate de candidatul proeuropean cu cele mai mari şanse în turul II. Pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie câştigate de un candidat de dreapta este nevoie de o anumită decizie, tactică responsabilă.

Având în vedere de aceste analize ca Republica Moldova să fie condusă de un candiat proeuropean. Am laut decizia să mă retrag din cursa electorală", a declarat liderul PDM, Marian Lupu.

"Sondajele din ultimele luni au arătat că Maia Sandu este cel mai reprezentativ, decizia poate fi şocantă pentru unii, însă pentru noi este o decizie logică. Este în primul rând pentru interesul major al ţării. Prin această decizie vrem să consolidăm vectorul european al ţării şi să modernizăm ţara. Dacă sondajele arată că există un alt candidat care are şanse mai sigure că obţină această victorie, noi ca partid, demonstrăm că avem şanse să luăm decizii importante pentru ţară. E o decizie ca rezultat al consultărilor cu oamenii din teritoriu, cu partenerii europene. Faptul că PDM contribui la susţinerea unui candidat de opoziţie ca să câştige alegerile, va consolida scena politică", a relatat Vlad Plahotniuc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu