Marian Lupu: PDM va susţine proiectul de lege privind retragerea imunităţii deputaţilor

Embed:

Reprezentanţii Partidului Democrat vor susţine proiectul de lege privind retragerea imunităţii deputaţilor. Fiecare cetăţean trebuie să răspundă în faţa legii, dacă a comis infracţiuni, indiferent de funcţia pe care o ocupă. De această părere este preşedintele PDM, Marian Lupu, şi a fost exprimată aseară, la emisiunea Fabrika

"Imunitatea parlamentară, eu sunt pro această iniţiativă şi în mod evident că o voi susţine de rând cu colegii mei de la PDM. Nu o găsesc populistă. Este o idee susţinută de societate şi este o idee susţinută de opoziţie. Nu văd categoric niciun fel de pericol cum opoziţia ar fi fost afectată de lipsire de imunitate. Opoziţia extraparlamentară, dar şi cea parlamentară susţine cu ammbele mâini această iniţiativă", a precizat Marian Lupu.

Mai mult, Marian Lupu a declarat că un proiect de lege privind retragerea imunităţii parlamentare pentru aleşii poporului a fost iniţiat anterior. Documentul nu s-a bucurat însă de susţinerea legislatorilor. Cel mai probabil din cauza că autorii acestuia nu erau suficient de pregătiţi.

"Într-o ţară unde avem sute, dacă nu mii de funcţionari publici în structurile executive, în structurile Guvernului. Avem sute de aleşi locali. Toată această lume nu beneficiază de imunitate. Avem milioane de moldoveni, cetăţeni ai ţării care nu beneficiază de această imunitate. Si atunci întrebarea firească este. Da de ce oare în raport cu milioane de moldoveni de CE 101 deputaţi ar fi trebuit să beneficieze de această imunitate", a subliniat liderul PDM.

În data de 18 aprilie, Curtea Constituţională a dat aviz favorabil proiectului de lege de modificare a Constituţiei, care prevede excluderea imunităţii deputaţilor. Documentul urmează să fie supus dezbaterilor în legislativ, după expirarea a şase luni de la enunţarea avizului de către magistraţi.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat în Parlament, atunci aleşii poporului vor răspunde penal pentru faptele lor, fără acordul legislativului. Aleşii poporului vor fi protejaţi de lege numai pentru declaraţiile politice sau voturile exprimate, conform articolului 71 din Legea Supremă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu