Marian Lupu nu-i permite lui Victor Şelin să intre în Parlament

Embed:

Accesul în Parlament a liderului PSD, Victor Şelin, a fost interzis. Decizia a fost luată de speaker-ul Marian Lupu, pe motiv că Şelin a folosit tribuna Legislativului pentru declaraţii. Interdicţia a provocat, însă, nemulţumirea comuniştilor, care s-au grăbit să dea vina pe Maxim Ganaciuc, şeful Direcţiei generale documentare parlamentară.

Supăraţi că Victor Şelin nu mai are acces în Parlament, deputaţii comunişti au cerut ca împotriva lui Ganaciuc să fie luate măsurile de rigoare. Petcov: „Am ajuns ca un şef de fiţuici să devină un şef de protecţie şi pază în Parlament. Nimeni, inclusiv domnul Ganaciuc, nu are dreptul să ne spună cu cine putem veni noi aici. Noi cerem ca cest domn să fie anchetat”, a declarat comunistul Alexandr Petcov.

În replică, Marian Lupu a spus că el este cel care a dat indicaţia şi a explicat decizia de a retrage permisul lui Şelin. „Atrag atenţia că domnul Ganaciuc nu a acţionat din capul său, ci la indicaţia mea. Toţi cei care au calitatea de vizitatori pot sta în loja de vizitator, să asiste la şedinţă, dar nicidecum să participe. Din moment ce tribuna Parlamentului a fost utilizată abuziv, am luat această decizie. Aici de la tribune îşi expun poziţia doar partidele parlamentare şi deputaţii. Acţiunea de ieri reprezintă o încălcare grosolană. Şi de aceea am retras permisul”, a precizat speaker-ul.

Argumentul nu i-a convins, însă, pe comunişti. „Nu ştiu dacă sunteţi la curent, dar tribuna centrală a Parlamentului e aici. Acolo, după uşă, se fac conferinţe de presă. Domnule Lupu, aplicaţi abuziv regulamentul”, a spus deputatul PCRM Eduard Muşuc.

„Tribuna care se află pe fundalul inscripţiei Parlamentul Republici Moldova din hol la fel e o tribună a Legislativului. Ţine de competenţa mea exclusiv eliberarea sau retragerea permiselor de vizite”, i-a tăiat-o Lupu.

În discuţii s-a implicat şi liderul PL, Mihai Ghimpu: „Vreau să fie dată citire listei deputaţilor care l-au petrecut pe Şelin, încălcând legea. Şi propun ca aceşti patru deputaţi să fie eliminaţi din sală şi lipsiţi de cuvânt pe toată viaţa. Dacă nu, eu îmi permit să invit toţi preşedinţii de partide”.

Solicitarea liberalului a provocat hohote de râs în sală. Decizia preşedintelui Parlamentului a rămas, însă, neschimbată.

Publika.md aminteşte că ieri, deputaţii au cerut interzicerea accesului lui Şelin în Parlament, însă Marian Lupu a spus că acesta deţine un permis legal de acces în sala de şedinţe. 

Tot ieri, Victor Şelin a făcut declaraţii de la tribuna din holul Parlamentului, alături de preşedintele PCRM, Vladimir Voronin. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu