Marian Lupu: Modificarea Constituţiei pentru alegerea directă a șefului statului nu trebuie făcută în grabă și cu emoții

Embed:

Modificarea Constituţiei pentru alegerea directă a șefului statului nu trebuie făcută în grabă și cu emoții. Acest articol poate fi revizuit în vara anului viitor. De această părere este liderul democraţilor Marian Lupu, care a oferit un răspuns la iniţiativa deputaţilor PLDM şi PLR de a organiza un referendum republican în acest sens odată cu scrutinul parlamentar din noiembrie.

Preşedintele PDM susţine că un referendum privind revizuirea Legii Supreme în ziua scrutinului parlamentar ar putea eşua.

"Propunerea noastră a fost să nu venim în grabă, să nu ne agităm, să lucrăm serios, să analizăm toate considerentele necesare pentru asta e nevoie de timp suplimentar. Noi am propus un asemenea exerciţiu să fie organizat odată cu alegerile generale locale", susţine preşedintele PD, Marian Lupu.

Nici președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, nu vede cu ochi buni inițiativa liberal-democraţilor şi a liberal-reformatorilor. Potrivit lui, revizuirea Legii Supreme trebuie făcută de deputaţi. 

"Este o situaţie diferită decât cea din 2010 când plana riscul dizolvării Parlamentului. Nici Comisia de la Veneţia şi nici în mediile constituţionale europene nu sunt încurajate modificările de Constituţie pe calea referendumului. Ca regulă se optează pentru calea parlamentară şi nu pe calea referendumului", a spus președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Liberal democraţii şi liberal reformatorii le-au cerut, marţi, magistraţilor Curţii Constituţionale să spună dacă iniţiativa lor de organizare a plebiscitului este sau nu constituţională. Ulterior, deputaţii vor propune spre examinare Parlamentului un proiect de hotărâre în acest sens.

Moldovenii au mai fost chemaţi la urne în septembrie 2010 pentru a spune dacă vor sau nu ca şeful statului să fie ales direct de popor. Referendumul a eşuat însă din cauza prezenţei reduse la vot.  Pe aceeaşi temă