Marian Lupu, despre pensiile moldovenilor plecaţi peste hotare și orientarea economică a țării. Democratul a venit cu PRECIZĂRI

Embed:
Chişinăul continuă să caute soluţii pentru ca moldovenii din străinătate să obţină pensii în statele în care muncesc. După negocierile începute cu autorităţile din Italia, astfel de tratative se poartă și cu guvernele din Israel, Belarus și Lituania. Subiectul a fost abordat de președintele fracțiunii Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, care a fost invitatul special al emisiunii Fabrika de aseară. Potrivit democratului, pentru a putea obţine alocaţii în străinătate, conaţionalii noştri trebuie să aibă un contract legal de muncă și să achite impozite.

"13 semnate și încă patru în proces de negociere. Țările unde se află cei mai mulți moldoveni reprezintă cea mai mare prioritate pentru autoritățile de la Chișinău pentru a negocia, a semna, a ratifica și a pune în aplicare asemenea acorduri. Sunt condiții standarde pentru toate acordurile semnate cu toate alte țări", a declarat președintele fracțiunii PDM.

Marian Lupu susţine că astfel de negocieri sunt vitale şi cu Federația Rusă:

"Mă miră puțin acest lucru, fiindcă relațiile dintre țările noastre au cunoscut și faze mai calme, chiar și mai călduroase. Mă întrebam și eu de ce oare atunci, pe acel timpuri, de ce nu s-a abordat acest subiect. Constatăm nevoia pentru viitor asemenea negocieri să se producă".

Pe dimensiunea economică, Marian Lupu a menționat că țara noastră trebuie să stimuleze exporturile, atât în Vest, cât şi în Est.

"Consumul pe piața internă, niciodată nu a fost și nici nu va fi motorul, forța motrice pentru dezvoltarea întreprinderilor, industriei și agriculturii. Cu cât mai mult exportăm, cu atât mai mult se contribuie la creșterea volumului de producere, la crearea de și mai multe locuri de muncă cu salarii", a precizat Marian Lupu.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu