Marian Lupu: Declarația de retragere a trupelor ruse nu este îndreptată împotriva Rusiei

Embed:

Declarația Parlamentului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre nu este una ameninţătoare și nu vine împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de președintele fracțiunii Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul emisiunii Fabrika.

"Această declarație nu este una războinică. Nu este o declarație care vine să incite spiritele sau să creeze probleme în dialogul cu aceeași Federație Rusă. Această declarație nu este una antirusească. Este o declarație pro Republica Moldova. Pro Moldova ca stat suveran, independent și o țară neutră", a spus președintele fracțiunii PDM, Marian Lupu.

Marian Lupu a mai spus că în locul militarilor ruși înarmați ar trebui să fie forțe pacificatoare civile.

"Formatul militar de pacificare cu siguranță este unul depășit. Prezența unui om cu arma în mână este mereu un factor cel puțin de tensionare. Chișinăul niciodată nu și-a propus ca și tactică și strategie metoda armată de reglementare sau de rezolvare a problemei transnistrene. Mereu am fost orientați spre metode pașnice de negocieri."

Potrivit invitaţilor emisiunii, autoritățile nu au declarat niciodată că sunt într-un conflict militar cu raionele de est ale țării, iar prezența unei armate este de prisos.

"Republica Moldova ar trebui să argumenteze oportunitatea evacuării prin faptul că nu a fost declarată stare de urgență sau stare de asediu, stare excepțională. Raioanele de este nu au fost declarate zone provizoriu ocupate cum ar fi în Ucraina sau în Georgia. Prin urmare, nu există temei pentru ca să staționeze forțe militare",a spus vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Victor Juc.

Declarația privind retragerea armatei ruse din stânga Nistrului a fost adoptată vineri de plenul Parlamentului cu votul a 61 de deputați.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu