Margaret Thatcher, promotorul unor reforme economice drastice

Embed:

Margaret Thatcher, supranumită Doamna de fier a Marii Britanii, a fost nu doar singura femeie-premier a regatului. Ea a fost şi promotorul unor reforme economice drastice.

Încă din adolescenţă, Margaret Thatcher şi-a dorit o carieră politică. Ca urmare, s-a implicat în mişcările studenţeşti de la Oxford, la fel, a candidat în Parlament pe lista Partidului Conservator în 1950. Abia nouă ani mai târziu a obţinut un loc în Camera Comunelor. La începutul anilor 70, a făcut parte din Guvern, ca secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă. Treptat, a primit recunoaşterea meritelor sale în partid, până a preluat conducerea acestuia. Iar în 1979 devenea prim-ministru, dar şi "Doamnă de Fier".

"Sunt în faţa dumneavoastră, astăzi, în rochia mea roşie din şifon. "Doamna de Fier a lumii occidentale", a spus Thatcher.

Guvernul Thatcher a promovat economia de piaţă, a mizat pe privatizarea proprietăţii de stat şi nu a făcut concesii sociale. Cel mai mult, Doamna de Fier a fost criticată pentru reducerea cheltuielilor din sănătate şi educaţie.

Totuşi, a obţinut trei mandate consecutive de premier, perioadă în care Marea Britanie a cunoscut o creştere economică semnificativă. Pe plan extern, a avut grijă să restabilească prestigiul Regatului. Printre altele, în 1982, şi-a trecut în cont recucerirea Insulelor Falkland. Nu în ultimul rând, a fost un partener politic apreciat de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov şi a contribuit la încheierea Războiului Rece. Margaret Thatcher ar fi împlinit în octombrie 88 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu