Marea Britanie va pierde 800 de miliarde de euro. Mai multe bănci își mută sediul din Londra

Londra ar putea pierde 800 de miliarde de euro până în martie 2019, după ce mai multe bănci importante au început să își mute operațiunile în orașul Frankfurt, din Germania, relatează The Guardian.

Grupul de lobby Frankfurt Main Finance a confirmat că 30 de bănci și companii financiare au ales orașul din Germania pentru a-și muta sediile, după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, la finalul lunii martie 2019.

Alte bănci, precum JP Morgan, Goldman Sachs sau Morgan Stanley, au în plan să își extindă operațiunile spre orașe precum Dublin sau Paris, așa că numărul instituțiilor financiare care vor pleca din Londra ar putea ajunge la 37.

"Ne așteptăm la un transfer de 800 de miliarde de euro în bunuri din Londra spre Frankfurt, marea parte a acestor transferuri vor avea loc în primul trimestru din 2019", a spus Hubertus Väth, directorul Frankfurt Main Finance.

Bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare sunt într-o cursă contra cronometru pentru a obține licențele necesare și a-și organiza forța de muncă înainte ca Marea Britanie să iasă din UE.

Fără un acord clar între Marea Britanie și UE în ceea ce privește serviciile financiare, companiile riscă să nu obțină nicio alternativă la drepturile de a avea clienți din alte țări membre UE.

"Băncile se confruntă cu o alegere: să își relocheze doar operațiunile absolut necesare sau să își mute cu totul afacerea", spune Väth.

Efectele acestor decizii ale băncilor ar putea însemna pierderea multor locuri de muncă, pe lângă pierderile financiare pe care le va suporta Regatul Unit.

Lloyds, Standard Chartered, Credit Suisse, Citigroup și Nomura se numără printre băncile care își vor muta birourile la Frankfurt.

Banca Angliei a arătat că economia Marii Britanii se va contracta după ieșirea din UE, că PIB-ul va scădea dramatic, lira sterlină se va devaloriza, iar șomajul va urca semnificativ.

În schimb, mutarea băncilor ar putea crea, până în 2022, cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă în Frankfurt.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu