Marea Britanie îndeamnă China la dialog cu protestatarii din Hong Kong

Marea Britanie a îndemnat China, joi, să demareze un dialog cu manifestanții antiguvernamentali din Hong Kong, precum și să-și respecte angajamentele pe care și le asuma înainte de revenirea orașului sub domnia Beijingului.

Tratatul la care face referire Londra a fost semnat în 19 decembrie 1984, iar documentul stipula că Hong Kong trebuie să-și păstreze un nivel important de autonomie timp de 50 de ani de la retrocedarea sa către China, eveniment ce a avut loc în 1997.

„Hong Kong se confruntă cu cea mai mare perioadă de tulburări de la retrocedare. Acordul între Regatul Unit și China stabilește în mod clar că înaltul grad de autonomie, drepturile și libertățile de la Hong Kong rămân neschimbate timp de 50 de ani.

Singurul mijloc de garantare a prosperității și stabilității din Hong Kong în viitor este respectarea acestui lucru și să se răspundă îngrijorărilor legitime ale populației din Hong Kong, printr-un dialog politic semnificativ”, a declarat Dominic Raab, șeful diplomației britanice.

Criza din Hong Kong a început odată cu momentul în care guvernul regional a inițiat propunere legislativă privind extrădările către China continentală. Oamenii au ieșit în stradă de teamă că vor ajunge să fie judecați de instanțe comuniste și, mai mult decât atât, cererile lor s-au extins rapid, cerând printre altele chiar și sufragiu direct universal.

O parte a locuitorilor Hong Kongului denunţă faptul că China şi-a consolidat acapararea şi subminează libertăţile garantate prin acest statut special al oraşului, în virtutea principiului „o ţară, două sisteme”.

De partea cealaltă, Beijingul neagă orice fel de implicare în afacerile interne din Hong Kong, acuzând cancelariile străine că alimentează tulburarea socială din oraș, scrie b1.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu