Marea Britanie, în pragul unui moment istoric. Ce înseamnă și când a apărut termenul Brexit

Embed:

Brexit, un termen nou pentru o problemă veche. Nemulțumirile britanicilor cu privire la condițiile impuse de blocul comunitar au tot crescut în ultimul deceniu, însă nimeni nu a îndrăznit să vorbească despre o eventuală ieșirie a Regatului Unit din UE până în anul 2013.

Atunci, în plină campanie electorală, actualul premier, David Cameron, a promis că va oferi cetățenilor britanici posibilitatea să-și aleagă viitorul, să decidă dacă vor sau nu să mai facă parte din marea familie europeană.

Vorbele lui Cameron erau inițial privite sceptic, însă în 2015, regina Elisabeta a II-a a anunţat despre organizarea unui referendum pe marginea acestui subiect.

"Guvernul meu va renegocia relaţia Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi va căuta să reformeze angajamentele cu blocul comunitar spre binele tuturor statelor membre."

Ulterior, David Cameron i-a anunţat pe colegii din ţările-membre ale Uniunii Europene că britanicii nu vor să accepte cote de imigranți, nu vor să participe la planuri de asistenţă financiară pentru ţări din zona euro şi să accepte moneda unică.

Revendicările au venit ca un duș rece pentru Bruxelles. Totuşi, în februarie 2016, premierul britanic a obținut ceea ce și-a dorit: Uniunea Europeană i-a oferit Marii Britanii un statut special în cadrul blocului comunitar.

Ulterior, David Cameron a anunţat data referendumului, 23 iunie, şi a încercat să-i prevină pe britanici că viitorul lor în afara UE est incert.

"Unde este moralitatea noastră atunci când ne gândim să părăsim totul pentru ceva necunoscut? Dacă vom ieși din Uniunea Europeană, vom risca cu tot ce am obținut până acum", a spus David Cameron.

Referendumul a divizat în două clasa politică din Regatul Unit. Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, încearcă să-și convingă alegătorii că trebuie să rămână în blocul comunitar. În cealaltă tabără este fostul primar al Londrei, conservatorul Boris Johson, colegul de partid al lui David Cameron.

"Noi putem controla din nou situația. Putem controla din nou banii noștri, frontierele, economia și taxele noastre. Trebuie să menținem controlul asupra democrației noastre", a conchis fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

La fel ca și politicienii, populația britanică s-a divizat şi ea în două tabere. Deocamdată, nu este clar în care parte înclină balanţa. Cert este că în cazul în care va învinge tabăra celor care optează pentru Brexit, teoretic, membrii Parlamentului de la Londra ar putea bloca ieșirea Regatului din UE. Asta deoarece aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu