Mare SĂRBĂTOARE în Moldova! Astăzi se sărbătoreşte ziua vodcii ruseşti

Data de 31 ianuarie este considerată ziua de naștere a vodcii rusești. În această zi, chimistul și inventatorul rus Dmitri Mendeleev și-a susținut teza de doctorat „Despre combinarea apei și alcoolului".

Părerile sunt împărțite. Mulți afirmă că munca savantului rus nu are nimic de-a face cu celebra băutură. Pe de altă parte, unii cred că munca lui Mendeleev a constituit fundamentul apariției celebrei vodci de 40 de grade.

Câteva lucruri inedite despre vodcă:

- Treizeci și cinci la sută dintre ruși preferă vodca, dintre toate băuturile tari.

- Un castravete murat este o gustare perfectă după un pahar de vodcă rece. Vodca ia sărurile din organism, castraveții murați și varza normalizează echilibrul mineralelor în corp.

- Înainte de 1885, vodca era disponibilă în magazinele Rusiei numai în găleți (recipiente) de 12.3 litri!

- Vodca trebuie să fie servită rece: o temperatură de 8-10 grade Celsius este perfectă. În cazul în care temperatura băuturii este mai mică, gustul de votcă va fi pierdut.

- O sticlă de vodcă rămâne în stare proaspătă timp de 12 luni.

- Aproximativ 49 % dintre rusși spun că beau vodcă o dată pe lună, 37 % - de două ori pe lună, și doar 14% - o dată pe săptămână.

- Rușii în vârstă de 46-55 ani sunt cei mai mari cumpărători de vodcă, devansând celelate categorii de vârstă.

- Vodca de înaltă calitate nu conține congeneri (substanțele care produc mahmureala). Pe de altă parte, în vodcă nu există nici substanțe utile. Spre deosebire de coniac sau whiskey, vodka nu conține antioxidanți, care încetinesc procesul de îmbătrânire și distrug celulele canceroase.

- 100 de grame de vodcă conțin 235 kcal. Spre comparație, aceeași cantitate de vin roșu sec conține doar 76 kcal, iar de bere - 45 kcal.

- Un litru de vodcă este o doză letală pentru o persoană cu greutatea de 70 kg!

- Un sfert dintre bărbații ruși de până în 50 de ani mor din cauza consumului abuziv de vodcă.

- Un bărbat din Rusia consumă, în medie, 13 litri de acool pur, dintre care opt sunt de vodcă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu