Mare sărbătoare creştină! Ritualuri de Sânziene. Ce fac fetele în această zi

Biserica Ortodoxă de stil vechi celebrează astăzi Naşterea lui Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. În mai multe localităţi din ţară, oamenii păstrează cu sfinţenie unele obiceiuri şi tradiţii.

În satul Parcova, raionul Edineţ, de pildă, fetele împletesc cununi de flori de câmp şi spice de grâu pe care le pun pe cap, apoi cântă și dansează. Ritualul presupune prosperitatea și protecția culturilor. 

Pe timpuri, sărbătoarea Sânzienelor era considerată de fete un bun prilej pentru a afla ursitul. Localnicii spun că sânzienele culese în ziua naşterii lui Ioan Botezătorul sunt tămăduitoare.

Acestea nu sunt singurele obiceiuri şi tradiţii. Astăzi, băieţii şi fetele obişnuiesc să se stropească cu apă. Toţi se bucură. Şi de obicei în acesată zi plouă.

Sfântul Ioan Botezătorul a supravieţuit masacrului pruncilor din Betleem. A avut o moarte de mucenic, findu-i tăiat capul, la ordinul regelui Irod Antipa. Prorocul Ioan este şi cel care în apele Iordanului l-a botezat pe Iisus Hristos.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu