Mare forfotă în Capitală. Comercianiţi au împânzit Chişinăul cu mărţişoare inedite (FOTOREPORT)

Primăvara vine cu un mărţişor. De astăzi, moldovenii îşi pun în piept două fire, unul alb şi altul roşu. Simbolul purităţii şi curajului este oferit pentru a vesti venirea anotimpului renaşterii. Moldovenii, care respectă tradiţia, au mers de dimineaţă la piaţă pentru a cumpăra mărţişoare, după care le-au prins la piept celor dragi.

Încă din antichitate, mărţişorul, care este simbol al primăverii, se dăruia persoanelor dragi. Una dintre cele mai frumoase legende despre mărţişor este cea a voinicului care a salvat Soarele.

Istoria îşi are originea încă de pe timpul dacilor şi romanilor. Pe vremuri, Soarele lua chipul unui tânăr frumos şi cobora în sate. Zmeul a răpit Soarele şi l-a întemniţat. Un tânăr a plecat să salveze astrul pentru a readuce bucuria oamenilor. Când a găsit castelul zmeului, voinicul l-a provocat la luptă pe cel care a răpit Soarele. Rănit şi slăbit de puteri, viteazul l-a eliberat din temniţă. Soarele s-a ridicat pe cer, natura a reînviat şi oamenii s-au bucurat.

Însă tânărul n-a mai văzut primăvara. Sângele din răni s-a scurs pe zăpadă, iar unde se topea zăpada, apăreau ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, fetele împletesc două fire: unul alb şi altul roşu. Albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii, iar culoarea roşie - dragostea pentru frumos şi curajul voinicului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu