Mare atenție! Paraziţii te îmbolnăvesc şi îţi fură energia. Care sunt cele mai frecvente cauze

Embed:

Peste 15 mii de moldoveni se adresează anual medicilor din cauza infestării cu paraziți. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în 14 mii de cazuri, în spitale ajung copii, cei mai mulţi fiind de la sate.

Potrivit medicilor, persoanele infestate nu respectă regulile elementare de igienă.

Specialiştii susţin că nu toate persoanele care suferă de paraziţi intestinali prezintă simptome. Adriana Feleștean, o tânără mamă din Capitală, nici nu bănuia că fiica ei de doar patru ani este infectată.

"Copilul meu e un copil energic. Nu avea semne. Fiecare mamă trebuie să știe că trebuie să dea un examen ca să vadă că copilul e sănătos. O dată în jumătate de an", a spus mama, Adriana Feleștean.

Rezultatele analizelor au arătat că micuța are toxocaroză, o boală parazitară greu de depistat.

"Dezinfectăm mânerele de la ușă chiar. Să nu puie mâna undeva. Spălăm fructele de fiecare dată. O protejăm să nu se joace cu câinii, cu mâțele", a afirmat mama, Adriana Feleștean.

Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali sunt oxiurii, limbricii și teniile. Printre simptomele afecţiunilor se numără constipația, stările de vomă, oboseală, durerile abdominale și pierderea în greutate.

"Examenele acestea profilactive se recomandă să se facă de două ori în an, în special în luna în luna mai și în luna octombrie. Sezonul ăsta cald este un sezon cu pericol majorat de infestare cu paraziți", a comunicat medicul parazitolog, Mihai Stancu.

Paraziții intestinali ajung în organism din cauza consumului de alimente contaminate, igienă necorespunzătoare sau contactul cu o persoană infectată. Specialiștii susţin că infecţiile pot avea consecinţe grave dacă nu sunt tratate la timp.

"Pot să aibă un efect negativ asupra copilului și să provoace un retard în dezvoltarea fizică iar dacă procesul este mai cronic, nu este exclus și un retard în dezvoltarea intelectuală a copilului."

Din octombrie 2016, toți minorii beneficiază de tratament antiparazitar gratuit.

Lasă un comentariu