Mare atenţie la căpuşe! Insectele parazite au făcut primele victime din acest sezon

Embed:

Dacă mergeţi la iarbă verde, mare atenţie la căpuşe! Insectele parazite au făcut deja primele victime din acest sezon. De la începutul primăverii, zece oameni, dintre care şase locuitori ai municipiului Chişinău, au fost infectaţi în urma înţepăturilor cu Borelioza Lyme.

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală spun că numărul pacienţilor muşcaţi de căpuşe este, în acest an, de două ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a lui 2015. Minusculul inamic se înfige în piele pentru a se servi din plin cu sânge. De obicei, căpuşele aleg cele mai sensibile zone ale corpului şi anume pielea de la subraţ, cea de după urechi sau genunchi. Insectele trebuie îndepărtate cu mare grijă.

"Nu se poate să aplici nici uleiuri, nici motorină, nici benzină, nici gaz lampant şi altele.  Fiindcă atunci dumneavoastră provocaţi căpuşa ca ea să elimine mucozitatea asta. Trebuie uşor de scos şi de prelucrat cu alcool etilic", a specificatvicedirectorul Centrului Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Ion Midrigan. 

Nu toate căpuşele sunt purtătoare de bacteria Borrelia. Prin urmare, nu toate persoanele care au fost muşcate vor dezvolta borelioză, maladie carea seamănă în primele trei zile cu gripa.

"Apare un punct roşu, o roşeaţă, o iritaţie subcutanată, dacă apare febră, dacă apare dureri de cap, dureri musculare, apar dureri articulare este clar că dumneavoastră trebuie să vă adresaţi la medicul de familie", a adăugat Ion Midrigan.

Căpuşele trăiesc în vegetaţia pădurilor şi parcurilor:

"Am fost de multe ori, mai mult în păduri, că mă duceam după ciuperci. Dai cu ulei şi ea iese".

"Noi ne-am străduit să ne îmbrăcăm puţin mai cu mânecă, ne-am străduit să nu ne punem la iarbă, dar ne punem la masă".

"Nu am încercat să scoatem singuri căpuşele, deoarece ştim că există riscul să-i rămână capul sub piele şi atunci situaţia devine mai complicată. De aceea, ne adresăm medicului".

Copiii sunt de două ori mai expuşi riscului de a fi înţepaţi de căpuşe:

"Ştrampi îmbrăcăm, ciorapi deasupra la pantalonaşi şi deja acasă când facem băiţă şi vedem".

"Mi-e frică. Ne vom păzi. Eu în orice caz când ieşim la natură eu sunt cu gândul ca să fim mai atenţi, mai prudenţi".

Cei care merg să se odihnească în parcuri sau păduri sunt îndemnaţi să poarte pantaloni şi bluze cu mâneci lungi pentru a proteja braţele şi picioarele şi să aplice spray-uri împotriva insectelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu