Mărci comerciale neobişnuite eliberate de AGEPI. Cum le poţi înregistra şi care este tariful

Embed:
Numele preşedinţilor moldoveni nu ajung doar în manualele de istorie, dar şi devin branduri. Voronin şi Lucinschi sunt câteva mărci comerciale mai puţin obişnuite eliberate de Agenţia pentru proprietatea intelectuală. Pentru înregistrarea mărcii cu numele unei personalităţi este nevoie, în primul rând, de permisiunea purtătorului.

"Solicitarea de înregistrare a mărcii Lucinschii a parvenit când dumnealui era preşedintele statului. Poate cuiva îi poate părea straniu, dar feciorul a fost cel care a adus permisiunea tatălui", a explicat Simion Leviţchi, şef de direcţie AGEPI.

Au fost şi moldoveni care au încercat să înregistreze şi mărcile "Medvedev" şi "Putin", însă fără succes:

"Pentru aceste cazuri nu au fost aduse permisiuni, respectiv a fost emis aviz de respingere".

Cele mai multe branduri înregistrate sunt denumiri geografice. În Moldova există însă şi o marcă comercială sonoră, care aparţine unei fabrici de ciocolată.

Tariful pentru înregistrarea unei mărci comerciale este de 500 euro. Procedura durează în jur de opt luni. Una dintre problemele cu care se confruntă proprietarii brandurilor cunoscute este folosirea lor ilegală. Pentru asemenea acțiuni sunt prevăzute sancţiuni.

"Sanctiunea respectivă aplicată persoanelor fizice va fi de la 1.150 pâna la 1.350 de unităţi conventionale, sau muncă neremunerată în folosul comunităţii. În cazul persoanelor juridice - amendă de la 4.500 până la la 6.000 u.c", a explicat Simion Leviţchi, şef de direcţie AGEPI.

În ultimii 25 de ani, AGEPI a eliberat 30 de mii de mărci comerciale.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu