MARATONUL MAŞINILOR ELECTRICE. Nouă maşini electrice au parcurs o mie de kilometri

Embed:

Mai mulţi entuziaşti au colindat Moldova timp de cinci zile la bordul a nouă maşini electrice. Maratonul s-a încheiat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după peste o mie de kilometri parcurşi. Cea mai mare provocare a fost încărcarea bateriei automobilelor."A fost destul de provocator să încărcăm nouă maşini concomitent, încărcam trei. Electricitatea se deconecta şi în loc de o oră stăteam două ore. Nu este pregătită ţara noastră pentru a găzdui atâtea maşini la un loc", a declarat Olga Ţăpordei, participant.

 

Chiar şi aşa, proprietarii de maşini electrice spun că întreţinerea îi costă mult mai puţin decât în cazul automobilelor alimentate cu benzină sau motorină."În momentul când treci la automobilul electric, înţelegi că costurile pentru un automobil obişnuit sunt destul de mari. Am fost şi eu posesor de automobil cu motor cu ardere internă, dacă până acum cheltuielile mele lunar erau de 4 mii jumătate de cinci mii de lei, acum ele se reduc la sub o mie de lei", a declarat Maxim Abduşa, participant .Scopul organizării maratonului este de a promova transportul eco."Scopul este să popularizăm propulsia electrică să convingem oamenii că în principiu după distanţele ţării noastre propulsia această electrică este foarte potrivită pentru Moldova. Este mult mai accesibilă", a declarat Ilie Toma, organizatorul maratonului.Tot mai mulţi moldoveni sunt interesaţi de maşinile electrice.


"Am privit la televizor atunci când s-a pornit cursa. Îs maşini noi, la noi în Moldova posibil că nu sunt. Am înţeles că se încarcă în patru ore o maşină şi poate să parcurgă 600 de kilometri".


"Până la sfârşitul anului cum am înţeles o să fie instalate încă 20 de încărcătoare. De acum infrastructura apare 20 de maşini sunt, aşa că încetul cu încetul."

În prezent, în Moldova sunt înregistrate peste 200 de automobile electrice şi 20 staţii de încărcare, cele mai multe în Chişinău. Până la sfârşitul anului, alte 20 de staţii urmează să fie inaugurate în mai multe localităţi din ţară, în cadrul proiectului Oraşe Verzi Durabile, finanţat de PNUD şi Ministerul Economiei.

Lasă un comentariu