Manneken Pis, statueta simbol al Bruxellesului, îmbrăcată în costum tradițional de călușar (VIDEO)

Manneken Pis, statueta simbol al Bruxellesului, a fost îmbrăcată în costum tradițional de călușar, cu ocazia unei sărbători organizată de Ministerul pentru Români de Pretudindeni pentru marcarea Anului Centenarului, scrie libertatea.ro.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat, miercuri, la ceremonia oficială prin care Manneken Pis – "Băiețelul care face pipi" – statueta simbol a orașului Bruxelles a fost îmbrăcată în costum tradițional de călușar cu ocazia sărbătoririi Centenarului în capitala Belgiei.

Natalia-Elena Intotero i-a transmis mulțumiri primarului din Bruxelles, Philippe Close, pentru deschidere și pentru excelenta colaborare.

Nu este pima dată când Manneken-Pis este îmbrăcat în costum românesc. În 2010 cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Micul Julien, cum mai este numită statuia, a mai purtat costum de călușar.

Costumarea statuii este o tradiție în Belgia, care a pornit după ce nuditatea micuțului a deranjat, la un moment dat, anumite persoane influente. Pentru a evita acest lucru s-a încetățenit obiceiul ca vizitatorii orașului să-i ofere în dar veșminte.

În Grand Place din Bruxelles exista și un muzeu cu peste 500 de costume purtate de acesta de-a lungul timpului. Primul care l-a îmbrăcat a fost regele Ludovic al XV-lea, care i-a făcut cadou statuii o uniformă franceză.

Potrivit legendei, Manneken-Pis, care în olandeză înseamnă "Băiatul care face pipi", a stins prin gestul său un foc ce risca să distrugă întregul oraș.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu