Manifestaţii politice în PMAN. Partidele de opoziţie s-au lansat în campanie electorală (FOTOREPORT)

Embed:

Câteva partide politice de opoziție s-au lansat, astăzi, în campania electorală. În Piața Marii Adunări Naționale, Partidul ȘOR a adunat câteva mii de persoane, care s-au prins în dans și au încins hore.

Manifestațiile au început cu discursuri ale activiștilor civici care-şi doresc să fie micșorate prețurile produselor petroliere.

După scurt timp aceștia s-au retras pe motiv că nu vor să stea alături de partide politice.

"Năstase a vrut să ne alinieze cu dânsul, aceștia vor de dânșii, dar eu nu doresc absolut cu nimeni."

Vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a venit cu critici dure la adresa PAS și PPDA.

"Noi v-am măturat odată deja din orașul Orhei, după, noi am făcut antiproteste și voi, fricoșii ați fugit de oamenii noștri care au ieșit să apere primăria. Noi atunci am spus că noi v-am măturat din municipiul Orhei și o să vină ziua când noi vă vom mătura din Republica Moldova. Hoții! Hoții! Noi nu o să tolerăm minciunile voastre!", a spus Marina Tauber, vicepreședintele Partidului ȘOR.

Iar doi deputaţii europeni, veniţi la manifestaţia organizată de Partidul Şor, au declarat că în Moldova există, cu regret, politicieni care denigrează în Europa imaginea propriei ţari.

"Vă rugăm să nu votați pentru cei care vă discreditează țara în afară prin știri false. Această strategie este o practică defăimătoare. Și vă spun un lucru foarte clar, nimeni, dar absolut nimeni nu deține monopol asupra dreptului de a reprezenta Europa în Moldova", a spus Barbara Kappel, deputat al Parlamentului European.

"Am venit aici cu un mesaj prin care vrem să sprijinim Moldova. Nu sunt partide politice în Europa care să vorbească urât despre Moldova. Sprijinim acest partid şi lucrăm împreună cu el pentru a-i promova interesele în toată Europa", a spus Richard Milsom, membrul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor.

"Asta ne demonstrează că Europa vede altfel procesele din țara noastră. Nu doar Maia Sandu e în Europa, este și altă Europă care ne ajută pe noi", a spus Ilan Şor, președintele Partidului ȘOR.

Reprezentanții Partidului ȘOR au instalat corturi în Piaţă, dar le-au scos la cererea polițiștilor. Ulterior, susținătorii formațiunii au dansat, au mâncat, și au primit gratis pâine.

În același loc și PLDM a decis să se lanseze în campania pentru alegerile parlamentare. Liberal-democrații au rezervat Piața Marii Adunări Naționale unde și-au chemat susținătorii la un miting mascat ca fiind anti-guvernare şi unul civic.

Formațiunii PLDM i s-au alăturat și partidul Maiei Sandu, PAS, și partidul lui Andrei Năstase, PPDA, care, de fapt, stau în spatele manifestației.

"Să le dăm o șansă acestor șoricei și polițiști care au hotărât să-i apere, să-și ia scena cât mai repede din Piața Marii Adunări Naționale", a spus Andrei Năstase, președintele PPDA.

Mai mult, susținătorii celor trei partide au aruncat cu pet-uri în simpatizanții Partidului ȘOR și le-au arătat semne obscene.

Manifestanții conduși de Andrei Năstase și Maia Sandu au pornit din PMAN spre strada Ion Creangă.

Din cauza acţiunii, mai mulți șoferi au rămas indignați pentru că au rămas blocaţi în trafic:

"Toţi trebuie să meargă la Costiujeni. Toată lumea stă şi nu înțeleg de ce?"

"De ce oamenii trebuie să stea în ambuteiaj, pe timp de caniculă, la 40 de grade?"

Ca de obicei, nu s-a lăsat fără incidente. Unul dintre susținătorii PAS și PPDA a lovit o mașină.

În timp ce manifestanţii mărșăluiau prin centrul Capitalei, locuitorii orașului se bucurau de timpul liber prin parcuri și terase. Mulți dintre ei nici măcar nu auziseră despre acțiunea din piață.

"Eu nici nu m-am uitat la televizor, idee nu am ce se face acolo."

"Mă deranjează foarte tare, mai ales că acum are loc concertul lui Moscovici."

"Nu destul că căldura ne obosește, dar și ei mai fac probleme cu circulația și se fac ambuteiaje."

PAS și PPDA au organizat aceste acțiuni în perioada când simpatizanţi şi membri ai acestor formaţiuni sunt acuzați că ar avea legături cu serviciile rusești.

Recent, jurnaliștii de la zeppelin au scris că Maia Sandu și Andrei Năstase au fost plimbați prin Europa de fundația Open Dialog condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din Uniunea Europeană pe motiv că ar avea legături cu serviciile speciale rusești.

Mai mult, primarul municipiului Orhei, Ilan Șor, a declarat anterior că a finanțat-o pe Maia Sandu atunci când era membru al liberal-democraților. Deși PLDM, PAS și PPDA au anunțat că va fi o manifestație amplă, la acţiune au venit un număr mult mai mic decât cel anunţat.

Potrivit analiștilor politici, prin mitingurile organizate, liderii partidelor politice își fac propriile interese, iar scopul principal este să ajungă la putere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu