Mândrie pentru țară! Elevii moldoveni au luat BRONZUL și ARGINTUL la Olimpiada internaţională de Fizică

Embed:

Moldova are cu ce se mândri. Elevii moldoveni sunt printre cei mai buni din lume la fizică. Tinerii s-au întors noaptea trecută de la olimpiada internaţională din Elveţia cu o medalie de bronz şi una de argint, dar şi cu menţiuni.

Lotul olimpic al Republicii Moldova a fost format din cinci elevi. Viitorii genii ale fizicii au fost întâmpinaţi de cei apropiaţi cu emoţii şi aplauze.

Timp de o săptămână, elevii moldoveni au concurat cu alţii 450 din 90 de ţări ale lumii pentru a demonstra că sunt buni la fizică. Gleb Vizitiv a adus acasă medalia de argint. În toamnă, el va merge să studieze inginerie la o universitate din SUA.

Tânărul recunoaşte că a pierdut demult numărul competiţiilor intelectuale de la care s-a întors cu premii. Totuşi, el ne-a mărturisit că olimpiada din Elveţia a fost una complicată.

"Probele erau extrem de dificile şi cred că am avut noroc să intru în curentul de gânduri care m-au dus spre rezolvarea problemelor", a menționat olimpicul Gleb Vizitiv.

Pentru Laurenţiu Calancea medalia de bronz pe care a obţinut-o la olimpiadă, este un imbold pentru a descoperi în continuare misterele fizicii.

"Ştiinţa aceasta este utilă de zi cu zi nu doar prin intermediari precum ar fi aplicaţiile pe care le utilizăm toţi, dar prin faptul că unele concepte din viaţă sunt mai utile dacă sunt înţelese prin fizică", a spus Laurenţiu Calancea.

Emoţii la fel de mari pentru olimpicii ţării le-au avut şi părinţii.

 Profesorul care i-a pregătit pe olimpici spune că este mândru de performanţele elevilor săi.

"Elevii moldoveni s-au prezentat bine din punctul meu de vedere. La partea experimentală doi au reuşit să acumuleze punctajul maxim", a spus doctor habilitat în ştiinţe fizice- matematice, Igor Eftodiev.

Cheltuielile pentru participarea la olimpiada internaţională de fizică din Elveţia au fost suportate de către Ministerul Educaţiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu