Mandate de arestare în Turcia pe numele a 27 de ofiţeri din marină suspectaţi de o lovitură de stat

Procurori turci au emis mandate de arestare pe numele a 27 de înalţi ofiţeri din marina militară suspectaţi de legături cu o mişcare pe care Ankara o face responsabilă pentru o lovitură de stat eşuată în urmă cu doi ani, scrie agerpres.ro.

Raiduri ale poliţiei aveau loc joi în opt provincii din întreaga ţară, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, adăugând că cinci dintre ofiţerii căutaţi sunt în prezent în serviciul marinei turce.

Potrivit biroului procurorului-şef din Ankara, bărbaţii sunt acuzaţi de a fi comunicat cu membri ai mişcării lui Fethullah Gulen, un cleric islamist ce locuieşte în exil în Statele Unite.

Ankara îl acuză pe Gulen pentru încercarea de lovitură de stat de către o facţiune a armatei pe 15 iulie 2016.

Ankara a cerut Washingtonului extrădarea lui Gulen, un rezident legal în SUA. Washingtonul afirmă că nu există suficiente dovezi împotriva lui.

În ultimii doi ani, peste 77.000 de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu Gulen. Peste 110.000 de funcţionari publici - inclusiv poliţişti, cadre universitare, procurori, judecători - au fost concediaţi, în timp ce mai mult de 1.500 de persoane, inclusiv soldaţi şi jurnalişti, au fost condamnate la închisoare pe viaţă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu