MANDATE DE ARESTARE după reţinerile de la Vamă: 11 vameşi, plasaţi în arest

Embed:

Șase vameși reținuți, acum două zile, după percheziţiile de la posturile vamale Sculeni şi Leuşeni vor petrece în izolator între 25 și 30 de de zile. Alți cinci au primit arest la domiciliu.

Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Buiucani. Angajații vamali sunt învinuiți că ar fi luat mită pentru a facilita trecerea mărfurilor prin punctele de frontieră, fără a fi supuse controalelor. 

Învinuiții au refuzat să vorbească în fața camerelor de luat vederi.

Vameșii reținuți au intrat în vizorul procurorilor încă în luna februarie. Aceștia ar fi luat șpagă pentru a trece cu vederea încălcările comise de către agenții economici care prestau servicii de transport.

"La încălcările depistate la carnetele interbus, ultimii pentru a nu le aplica contravenții administrative, a nu le întocmi procese verbale, pretindeau și acceptau anumite mijloace bănești. Începând de la 50, 80, 100, 150 de euro, cât și mai sus", a declarat procurorul anticorupție, Lilian Rudei. 

Procurorii îi acuză pe inculpați și de faptul că ar fi luat mită pentru a facilita trecerea mărfurilor peste frontieră.

"Pentru a elucida și a facilita trecerea controlului vamal, fără a fi supuse controlului. A pretins și a primit mijloace bănești de la șoferii acestora pentru cele invocate mai sus", a spus procurorul Ina Frunză Bargan. 

Potrivit avocaților, vameșii se declară nevinovați.

"Ca o bănuială este învinuit că posibil din interes material a permis acest lucru, fără a fi prezentate probe. Nevinovat se declară și vedem ce va hotărî instanța de judecată", a spus avocatul Ilie Rabei. 

30 de persoane au fost reţinute, în urma descinderilor de marți. Printre acestea se numără vameși, poliţişti de frontieră, operatori comerciali şi şoferi. Bănuiţii sunt acuzaţi de fals în acte publice, abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, luare şi dare de mită şi riscă până la 10 ani de închisoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu