Managerii care domină lumea: Administrează o avere de aproape 26 de mii de miliarde de dolari

Embed:

Se pare că destinul lumii nu este decis de guverne, ci de un grup restrâns de companii de investiţii. Managerii acestor firme sunt cei care pot hotărî soarta unei naţiuni, falimenta o economie şi îngenunchea guverne printr-o simplă semnătură pusă pe un ordin de tranzacţionare. Acestea sunt concluziile celui mai recent studiu privind companiile de investiţii, scrie publicaţia românească "Ziarul Financiar".

Jumătate din finanţele lumii sunt pe mâinile a douăzeci de firme de investiţii, care administrează o avere de aproape 26 de mii de miliarde de dolari, potrivit versiunii on-line a "Ziarului Financiar". Faptul că un grup restrâns deţine finanţele lumii este un semnal de alarmă pentru economia mondială, consideră autorul. Pentru comparaţie, valoarea activelor deţinute de sistemul bancar moldovenesc este de numai 4 milioane de dolari.

Topul celor mai mari douăzeci de manageri de bani este dominat de băncile nord-americane. Pentru al doilea an consecutiv, liderul finanţelor mondiale este firma americană "BlackRock", cu active în administrare de 3,5 mii de miliarde de dolari în 2010. Pe locul secund se află tot un manager de pe Wall Street, şi anume firma americană "State Street Global", cu active în gestiune de peste 2 mii de miliarde de dolari. Pe locul al treilea este grupul german "Allianz", cu active de peste 2 mii de miliarde de dolari. În top mai sunt şi alte nume sonore, cum ar fi "J.P. Morgan Chase", "Goldman Sachs", "Deutsche Bank" din Germania şi "Axa Group" din Franţa.

Activele administrate de primii 20 de manageri reprezintă peste 40 la sută din activele de aproape 65 de mii de miliarde de dolari deţinute de cei mai mari 500 de manageri de bani din lume, potrivit "Towers Watson". Suma aflată în gestiunea "TOP 500 de manageri" este mai mare decât valoarea PIB-ului mondial din 2010, estimat de Banca Mondială la 63 de mii de miliarde de dolari.  Acest fapt scoate la iveală cât de influente sunt firmele de investiţii în economia mondială.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu