Mamele din Beslan, condamnate la muncă în folosul comunității pentru că au protestat

Un tribunal din Osetia de Nord, în urmă unei şedinţe excepţionale, în noaptea de 1 spre 2 septembrie, le-a condamnat pe mamele de la Beslan, care au protestat împotriva lui preşedintelului rus, la amenzi şi muncă în folosul comunităţii.

Decizia priveşte cinci femei care au organizat o acţiune de protest în timpul serviciului memorial pentru cei ucişi în atacul terorist de la Şcoală nr.1 din Beslan, pe 1 septembrie 2004, scrie paginaderusia.ro.

Svetlana Margieva, Ella Kesaeva şi Emilia Bzarova au fost condamnate la 20 de ore de muncă în folosul comunităţii, scrie "Novaia Gazeta". Emma Betrozova şi Janna Tsirihova au fost amendate cu 20.000 de ruble – avocaţii femeilor au omis să le spună că pot pleda pentru o pedeapsa alternativă (muncă în folosul comunităţii).

În plus, o condamnare similară – muncă în folosul comunităţii – a primit şi Fatima Tsirihova. Deşi ea nu a particiapt la acţiune, judecătorii au considerat că s-a solidarizat cu protestatarele prin "declaraţii nepermise".

Procesul mamelor de la Beslan s-a judecat până la trei dimineaţă, de frică că acest caz să nu declanşeze manifestaţii de stradă.

La protest au participat Ella Kesaeva (fiica ei, Zarina, a fost ţinută ostatică); Emma Betrozova (soţul ei, împreună cu doi fii au murit în timpul atacului); Janna Tsirihova (a fost ţinută ostatică, împreună cu cele două fiice ale sale, una dintre ele, în vârstă de opt ani, a murit); Svetlana Margieva (a fost ostatică cu fiica să Elvira, care a murit în braţele ei); Emilia Bzarova (a pierdut fiul de 10 ani).

Acţiunea femeilor a avut loc în timpul vizitei delegaţiei oficiale a conducerii Republicii Osetia de Nord. Ele şi-au dat jos hainele, arătând tricouri pe care erau scris mesaje anti-Kremlin. Protestatarele au cerut investigarea tragediei de acum 12 ani şi au acuzat autorităţile care au luat cu asalt clădirea în care se aflau ostaticii cu tancuri şi aruncătoare de flăcări.

Joi, 1 septembrie, în Osetia de Nord au fost comemorate victimele Şcolii N1 din Beslan. La evenimentul comemorativ s-au adunat aproximativ două mii de oameni.

Pe 1 septembrie 2004, în timpul careului solemn de început de an, în Şcoală Nr 1 din Beslan a pătruns un grup de terorişti. Timp de două zile ei au ţinut ostatici 1.128 de persoane, majoritatea copii. Că urmare a acestui atac terorist, precum şi a asaltului forţelor de securitate din noaptea de 4 septembrie, au fost omorâte 334 de persoane, inclusiv 186 de copii. 810 persoane au fost rănite.

Responsabilitatea pentru organizarea actului terorist de la Beslan a fost asumată de fostul liderul rebel cecen Samil Basaev. Potrivit FSB, teroristul a fost eliminat pe 10 iulie 2006 în Ingusetia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu