Malul râului Iordan va fi mai sigur pentru pelerini. Zona împânzită de mine va fi deminată

Embed:

Locul de pe malul râului Iordan, unde a fost botezat Iisus, va fi mai sigur pentru pelerini: o organizaţie internaţională a demarat un proiect de deminare a zonei. Sute de mine antitanc şi dispozitive explozive improvizate au fost amplasate în perioada războaielor dintre Israel şi statele arabe.

"Pe partea asta e un câmp de mine antitanc şi mai e unul pe partea de est, între Cisiordania şi Iordania. Nu are nicio legătură cu spiritualitatea. În anii 60 - 70, aici era un câmp de luptă", a spus Marcel Aviv, director, Autoritatea Israeliană pentru Deminare.

De atunci, au avut loc mai multe operaţiuni de deminare. Cea mai amplă, în 2000, înaintea vizitei Papei Ioan Paul al Doilea, pentru care a fost curăţată o fâşie de teren până la malul Iordanului. Ulterior, în 2011, zona a fost lărgită şi marcată corespunzător pentru a permite accesul pelerinilor în râu.

"Acesta e unul dintre cele mai sfinte locuri ale creştinătăţii, iar botezul Domnului, locul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus, e foarte important. Ar fi trist ca acest loc sfânt să fie în continuare minat. Noi sperăm ca până la anul să îndepărtăm pericolul", a declarat James Cowan, director executiv, HALO Trust.

Directorul fundaţiei a declarat că a fost nevoie de negocieri diplomatice foarte delicate pentru a putea demara proiectul. Terenurile din zonă au proprietari diferiţi şi a fost extrem de greu pentru a obţine acordul tuturor. Pe malul Iordanului sunt parcele de teren deţinute printre altele, de biserica catolică, ortodoxă coptă, biserica creştină din Siria şi biserica armeană. În plus, accesul în zonă nu se poate face fără aprobarea autorităţilor israeliene şi a celor palestiniene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu