Majoritatea clădirilor sociale din Cimişlia nu au rampe de acces. Problemele loclanicilor, dicutate la o masă rotundă, la care a participat şi Valentina Buliga

Embed:
Din 153 de clădiri sociale din raionul Cimişlia, doar 58 sunt dotate cu rampe de acces. Chiar şi aşa, 41 dintre acestea nu corespund cerinţelor şi sunt imposibil de folosit. Problemele cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale au fost discutate la o masă rotundă, la care a participat şi deputatul democrat Valentina Buliga.

Printre cei care şi-au spus oful s-a numărat Oxana Barbu, o tânără de 29 de ani: "Atunci când nu găsesc rampă, găsesc cele mai simple soluţii, pentru a mă ridica pe trepte. Este dificil".

"Autorităţile sunt obligate să coboare de la etajul cinci, de la opt, de la doi, să discute cu persoana, să vadă care este nevoia lor şi cum putem interveni, ajuta, ca această persoană să nu simtă discrimitată sau privată de dreptul la un serviciu sau altul", a declarat Valentina Buliga, deputat PDM.

O altă problemă este faptul că persoanele cu nevoi speciale nu reuşesc să se angajeze.

"Este cea mai mare problemă, cel puţin pentru mine, deoarece ori de câte ori merg să mă angajez, sunt refuzată pe motiv că sunt persoană cu dizabilităţi", a menţionat Oxana Barbu, locuitoare a oraşului Cimişlia.

"De aceea şi prin Legea 105 care a fost aprobată în iunie 2018, Guvernul a venit cu propunerea, susţinută de către Parlament, ca 50 de procente din cheltuielile pe care le fac angajatorii pentru acomodarea unui loc de muncă, defapt crearea unui loc de muncă pentru persoane cu nevoi speciale să fie compensate prin bugetul de stat", a precizat Valentin Buliga.

De asemenea, în raionul Cimişlia este criză de asistenţi sociali sau personali.

"Avem 45 de persoane planificate din bugetul local, dintre care şase am mai angajat cu destinaţie specială. Dar în principiu avem în registrul de evidenţă, care stau în rând 298 de persoane. Avem foarte multe, am făcut o revizie, i-am scos pe toţi acei care nu era indicat că nu au nevoie de o asistentă personală", a subliniat Mihai Motroi, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei raionul Cimişlia.

În raionul Cimişlia locuiesc în jur de 2300 de persoane cu nevoi speciale.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu