"Majorarea salariilor judecătorilor nu va duce la stoparea corupţiei din Republica Moldova"

Embed:

Salariile judecătorilor ar trebui să fie între 10.000 şi 21.000 de lei, consideră preşedintele ţării, Nicolae Timofti. Prevederea se conţine şi într-un proiect de lege, înregistrat în Parlament de către Administraţia şefului statului. În prezent, salariul mediu al judecătorilor este de 4.000 de lei. Dacă proiectul va fi acceptat, ei vor primi lefuri de trei sau chiar patru ori mai mare.

"Majorarea salariului este o componentă a mai multor acţiuni care sunt întreprinse de a trece de la o justiţie mai puţin calitativă la una calitativă", a declarat preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi. 

Unii deputaţi spun că majorarea salariilor este una din metodele de combatere a corupţiei.

"Noi avem economie tenebră, contrabandă tot ceea ce se suge din buget şi organele de drept sunt ca un paznic de câmp verzi sau galbeni şi dacă nu e păzită acea roadă nu aduce niciun câştig", a menţionat deputatul PL Mihai Ghimpu.

"Nu cred că aceasta va duce la stoparea corupţiei din Republica Moldova. Corupţia nu persistă doar în sistemul judecătoresc", a adăugat deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi.

"O eventuală majorare de salariu ar fi un lucru bun din punct de vedere social, nu face excepţie nici categoria judecătorilor", a declarat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Experţii, dar şi cetăţenii de rând nu cred că majorarea salariilor judecătorilor este o soluţie.

"Abordarea combaterii corupţiei din justiţie prin simpla ridicare a salariului este o abordare simplistă şi nu va da rezultatul care îl aşteptăm noi", a afirmat juritul Ion Dron. 

Iată ce spun oamenii de rând:

"De ce dumneavoastră credeţi că procurorii mănâncă mai mult decât ceilalţi. Mărind salariul lor noi facem o diferenţă în societate".

"Dacă lor le măresc salariul cu 50 sau 100 de procente, atunci de ce nu o fac şi în cazul pensionarilor? Asta este batjocură, genocid".

"Corupţia este, a fost şi va fi".

Documentul înregistrat în Parlament de către Administraţia şefului statului stabileşte că magistraţii vor fi remuneraţi lunar cu sume de la trei până la cinci salarii medii pe economie. De asemenea, ei vor beneficia şi de un adaos de până la 20 la sută, dacă deţin şi funcţii de conducere. Astfel, salariile judecătorilor vor fi între 10.500 şi 17.500 de lei.

De asemenea, mărimea lefei va fi stabilită şi în dependenţă de vechimea în muncă şi funcţia deţinută. Cel mai mare spor la salariu, pentru conducătorii instanţelor judecătoreşti, va ajunge la 20% din salariu. Dacă parlamentul va adopta legea, începând cu anul viitor, lefurile magistraţilor vor creşte cu 80 la sută. Măsura va fi aplicată până în anul 2015. În sistemul judecătoresc activează peste 400 de magistraţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu