Majorarea preţului pentru energia electrică scoate lumea în stradă

Embed:

Energia electrică se va scumpi. Reţelele electrice de distribuţie din ţară au depus, la ANRE, cereri de majorare a tarifului, pentru consumatorii finali, între 9 şi 12 la sută.

"Sunt mai multe variante pentru fiecare Red. Ca şi primă cifră, se va majora de la 9 la sută pentru RED Gaz Natural Fenosa la circa 12 la sută o parte din Red-urile de stat. Datorită creşterii preţului de achiziţionare a energiei de la Moldavskaia GRES şi din Ucraina, suntem în situaţia în care trebuie să majorăm tarifele. Noi sperăm să reuşim în următoarele săptămâni", a declarat directorul general al ANRE, Victor Parlicov.

Experţii susţin că majorarea preţului curentului electric va provoca şi scumpirea altor produse.

"Ponderea resurselor energetice în preţul de cost al tuturor produselor este una destul de impunătoare, de aceea, eu văd o creştere în lanţ spre vară, cred că indicele de consum la producţia alimentară nu va fi mai mic de 5-7 procente", a declarat expertul ecomonic Gheorghe Constandache.

Oamenii spun că nu vor putea face faţă unor noi scumpiri şi ar putea ieşi la proteste.

"Foarte rău. Energia Electrică este şi aşa e destul de scumpă. În comparaţie cu salariile, e prea exagerat. Soluţia sunt protestele, dar nu cu agresiune", a spus o femeie.

"Nu-i salariu decent pentru asta. Trebuie să mărească salariile. Noi şi aşa economisim, dar o să ne stăruim cât mai puţin să cheltuim să fie mai econom", a menţionat un domn.

"Nu este justificat, deoarece trebuie să se gândeacă la populaţie. Din punct de vedere economic, nu este bine. Domnul Lazăr, fiind economist, ar trebui să se gândească foarte bine la acest moment", a spus o doamnă.

În prezent, ţara noastră cumpără 50 la sută din necesarul de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan, 30 la sută - din Ucraina, iar 20 la sută este de producţie proprie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu