Majorarea accizelor pentru băuturile alcoolice nu aduce profit în "buzunarul" statului

Embed:

Încasările la Bugetul de Stat s-au micşorat în urma noii metode de aplicare a accizelor la băuturile tari. Până în 2012, mărimea accizului era de 75 la sută din valoarea produsului. De la 13 ianuarie 2012, la băuturile alcoolice se aplică două componente de acciz: 30 la sută din valoarea mărfii plus 30 de lei pentru un litru de alcool pur.

Potrivit agenţiei Infotag, care face referire la producătorii de băuturi alcoolice, discrepanţe la încasări se observă, în special, în cazul băuturilor scumpe.

În anul 2011, accizul pentru o sticlă de divin era de 75 la sută din valoarea băuturii. Asta înseamnă că, din preţul unei sticle de jumătate de litru, la Bugetul de Stat ajungeau 22,5 de lei. După aplicarea noii metode de accizare, această sumă s-a micşorat până la 15 lei. Astfel, sunt avantajate companiile care comercializează băuturi alcoolice tari scumpe.

În primele cinci luni ale acestui an, încasările din accize la băuturile spirtoase au fost cu 25,8 milioane de lei mai mici, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu