Maia Sandu promite salvarea învăţământului, dar NU vrea să vorbească despre ÎNCHIDEREA ŞCOLILOR în sate în perioada în care era ministru al Educaţiei

Embed:
Promite salvarea învăţământului şi dublarea salariilor profesorilor, dar refuză să explice de ce nu a făcut acest lucru atunci când a fost la guvernare şi a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei. Este vorba despre Maia Sandu, candidat pe lista blocului PAS şi PPDA, care evită în continuare subiectul închiderii şcolilor în sate.

"- Ca să salvăm sistemul educaţional, noi ne propunem să majorăm, pe bune, salariile profesorilor şi să îmbunătăţim calitatea sistemului de pregătire iniţială şi continuă a profesorilor. - De ce nu aţi reuşit, doamna Sandu, să majoraţi salariile cu 50 la sută, aşa cum promiteţi acum, în campanie electorală, atunci când aţi fost ministru al Educaţiei, iar ministrul Finanţelor era din acelaşi partid politic, la fel ca dumneavostră?
- O să majorăm, o să majorăm salariile profesorilor atunci când o să ajungem la guvernare.
- Şi dumneavostră aţi fost la guvernare. Aţi fost la guvernare.
-Aşa cum am lucrat la ministerul Educaţiei, aşa o să lucrăm în toate ministerele, nu aşa cum face PD-ul astăzi", a menţionat Maia Sandu.

Totuşi, statistica bate politica şi declaraţiile electorale. Datele oficiale o contrazic pe Maia Sandu şi arată că Guvernul Filip a majorat salariile profesorilor cu aproape 40 la sută, în decursul ultimilor trei ani. Mai mult, după implementarea reformei salarizării în sistemul public, pedagogii au venituri, în medie, cu 85% la sută mai mari decât acum trei ani. Totodată, indemnizaţia tinerilor specialişti din şcoli şi grădiniţe a crescut de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, în perioada guvernării PDM, la care face referire Maia Sandu.

O altă promisiune făcută de căre liderul PAS a ţinut de deschiderea şcolilor: "Noi venim cu un program care să construiască o economie puternică şi ca noi să ajungem în situaţia în care să deschidem şcoli".

Totuşi, întrebată dacă regretă că în perioada în care era ministru al Educaţiei au fost închise şcoli din zeci de sate din Moldova, iar multe dintre clădirile acestor instituţii au ajuns ruine, Maia Sandu a fugit de răspuns şi a pasat responsabilitatea către oponenţii săi politici.

"Vă invit să prezentaţi datele pe care le-am prezentat noi, pornind de la informaţia statistică, în care se arată că pe timpul guvernării PD-iste s-au închis mai multe şcoli decât pe perioada mandatului meu.
-Totuşi regretaţi, să-nţeleg?
-Din păcate, din 2000 până în 2019, s-au închis şcoli din cauza sărăciei, corupţiei, provocată de guvernări cum este cea actuală", a precizat Maia Sandu.

Declaraţiile liderului PAS contrazic din nou faptele - or anume în perioada guvernării PDM s-a anunţat moratoriu privind optimizările în învăţământ. Mai mult, anume democraţii au iniţiat procedura de redeschidere a unor şcoli, închise în perioada mandatului de ministru al Maiei Sandu.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu