Maia Sandu, nemulţumită de concursul pentru funcţia de Procuror General. MESAJUL premierului

Premierul Maia Sandu se arată nemulţumită de concursul pentru funcţia de Procuror General. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a menţionat că s-a aşteptat ca pe lista candidaţilor să fie mai mulţi oameni din societatea civilă. 

"Comisia de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General a publicat lista scurtă de patru persoane, promovate în urma interviurilor de ieri și azi. Sarcina comisiei a fost de a organiza o preselecție transparentă și incluzivă a candidaților și de a oferi Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă din care CSP să desemneze un candidat bun pentru funcția de Procuror General, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Eu personal am așteptat ca această preselecție să promoveze pe lista scurtă mai mulți oameni din societatea civilă. Pledez pentru transparență şi sper ca înregistrările interviurilor să fie făcute publice. Voi solicita maximă transparență şi de-acum încolo", a precizat Maia Sandu.

PUBLIKA.MD aminteşte că Ministerul Justiției a ales patru candidaţi pentru funcţia de Procuror General, care vor fi propuşi Consiliului Superior al Procurorilor. Este vorba de juristul Vladislav Gribincea, despre care se vehicula că ar fi favoritul cursei. Pe lângă Gribincea, au fost aleși fostul procuror din Găgăuzia, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crîșmaru, dar şi Veaceslav Soltan.

În competiţia finală nu a ajuns însă Ştefan Gligor candidatul pentru care societatea civilă a semnat o petiţie ca să-l înainteze în concurs.

Concursul pentru funcţia de procuror-şef a iscat şi scandaluri. Candidatul Octavian Bodareu, procuror în municipiul Bălți, este nemulţumit că Ministerul Justiţiei i-a respins dosarul. El a declarat pentru Publika TV că, deși a depus actele potrivit regulamentului de participare, Ministerul Justiției a considerat că acesta nu a fost complet. Bodareu consideră că în acest fel comisia încearcă să limiteze participarea procurorilor în concurs. Ministrul Olesea Stamate nu a comentat acuzaţiile.

Şi Artur Lupaşco, un alt candidat la funcţia de procuror general, s-a plâns că dosarul nu i-a fost admis tot din cauza lipsei declarației pe propria răspundere. El spune că a încercat să depună actele în weekend, dar uşa Ministerului Justiţiei ar fi fost închisă, lucru negat însă de Stamate.

Citeşte şi: Unul dintre principalii finanțatori ai PPDA CRITICĂ DUR concursul pentru funcţia de Procuror General şi ameninţă cu proteste

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu