Maia Sandu a fost împotriva majorării alocației pentru copii în timp ce se afla la guvernare

Embed:

Copiii trebuie întreţinuţi de părinţi şi nu de stat, iar mamele ar trebui să muncească din greu pentru a-şi creşte odraslele. Asta ar fi argumentat fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, care, în 2015, s-a opus majorării mai multor tipuri de prestaţii sociale pentru copii. Un document care scoate la iveală faptul că Maia Sandu a blocat un proiect de lege în acest sens, elaborat de ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a apărut în presă.

Potrivit documentului, fostul ministru Ruxanda Glavan a expediat o scrisoare fostului premier interimar Natalia Gherman în care o informează că a trimis Guvernului spre examinare şi aprobare proiectul legii privind prestaţiile sociale pentru copii. Mai exact, era vorba despre creşterea indemnizaţiei unice acordate la naşterea copilului de la 3100 de lei până la 5500 de lei, oferirea unui sprijin financiar din partea statului pentru copiii adoptaţi, orfani, cei rămaşi temporar fără ocrotire părintească, inclusiv pentru continuarea studiilor, dar şi pentru mamele neasigurate. Proiectul de lege a fost consultat cu Alianţa ONG-urilor active, din care fac parte aproape 70 de organizaţii din domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei.

Totodată, documentul a fost examinat şi avizat de toate instituţiile vizate, inclusiv de Ministerul Educaţiei, însă nu a fost contrasemnat de conducerea acestei instituţii. Ministrul de atunci, Maia Sandu, a refuzat neîntemeiat să-şi pună semătura pe acest act, fără a prezenta o poziţie oficială în acest sens. Actualul lider al PAS a argumentat de ce nu este de acord cu majorarea prestaţiilor sociale pentru copii, în cadrul unei şedinţe.

"Am fost surpinsă de reacţia doamnei ministru de atunci, Maia Sandu, care a spus că ea, de fapt, nu este de acord cu poziţia colegilor din ministerul pe care l-a condus şi chiar dacă ei au dat aviz pozitiv, dumneaei nu va contrasemna proiectul. Pentru că crede că familiile şi copiii trebuiesc întreţinuţi de părinţi şi a adus exemplu că a lucrat la Banca Mondială şi a văzut acolo copii care sunt lăsaţi la creşă din hol, iar mamele îşi continuă munca, copiii erau foarte mici, 4-5 luni", a declarat Ruxanda Glavan, ex-ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. 

Ruxanda Glavan a mai spus că şi fostul coleg de partid al Maiei Sandu, care deţinea funcţia de ministru al Finanţelor, Anatol Arapu, s-a opus proiectului de lege, invocând faptul că nu sunt bani. Asta deşi surse financiare pentru implementarea acestui document erau în bugetul public.

"Au trebuit să treacă trei ani de zile, ca o nouă guvernare să reuşească să mărească indemnizaţia unică la naştere cu 5500 de lei, fapt care s-ar fi putut întâmpla şi în 2015. Ministerul Muncii era încadrat într-un proiect cu Banca Mondială, când pentru anumite reforme şi realizări, ministerul beneficia de debursări de bani şi argumentul meu era că recent ministerul Finanţelor primise un milion sau două milioane de dolari pentru anumite reforme pe care le-a făcut Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale şi era normal ca acei bani să fie orientaţi către politici din acest domeniu", a menționat Ruxanda Glavan, ex-ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.  

În consecinţă, Ruxanda Glavan i-a solicitat prim-ministrului interimar de atunci, Natalia Gherman, ajutorul pentru depăşi situaţia creată. Şi asta deoarece, promovarea proiectului de lege privind prestaţiile sociale pentru copii era una dintre condiţiile asumate în baza Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Măsurile privind asigurarea condiţiilor necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în familie au fost incluse şi în Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020. Liderul PAS, Maia Sandu, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele echipei noastre de filmare pentru a oferi vreun comentariu la acest subiect.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu