Mai puţini bani pentru chiria manualelor şcolare în acest an. Preţul este diferit pentru cei care învaţă în limba română şi rusă

Embed:

Elevii vor plăti mai puţini bani în acest an pentru chiria manualelor şcolare. Preţul pentru cei care învaţă în română este însă diferit faţă de al celor care studiază în rusă. Pe de altă parte, avocaţii parlamentarii susţin că manualele ar trebui să fie gratuite pentru toţi.

Elevii clasei a 5-a, care învaţă în limba română, vor achita 47 de lei, iar cei care îşi fac studiile în limba rusă vor trebui să plătească 64 de lei pentru un set de manuale pentru anul de studii 2013-2014.

Totodată, 57 de lei vor achita copiii claselor a 6-a cu predare în limba română şi 81 de lei - cei din şcolile cu predare în limba rusă. Chiria cărţilor pentru clasa a şaptea ajunge la 90 de lei. Elevii din clasa a opta vor achita 69 şi, respectiv 95 de lei, iar cei din clasa a noua - 46, respectiv 73 de lei. 

Liceenii din clasa a zecea  vor plăti pentru manuale peste 100 de lei, în timp ce elevii din clasa a 11-a - 53, şi, respectiv, 85 de lei. Manualele pentru absolvenţii anului viitor vor fi închiriate cu 80 de către elevii care învaţă în limba română şi 101 lei, pentru rusolingvi.

Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală spune că taxa pentru manuale este neconstituţională.

"Este o încălcare a constituţiei, articolul 35 şi învăţământul este gratuit din clasele întâia până în a noua şi evident manualele trebuie oferite în mod gratuit. Noi am discutat despre această problemă şi chiar ministerul educaţiei a recunoscut-o, dar ţinând cont că nu au resusrse financiare suficiente, ei oferă cărţile în chirie", a declarat avocatul.

Anul trecut, cel mai mult pentru chiria manualelor au plătit elevii claselor a 10-a - 157 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu