Mai puţine rapoarte şi taxe eliminate. Profesorii, mulţumiţi de reformele în învăţământ iniţiate de Ministerul Educaţiei

Embed:
După ce Ministerul Educaţiei a iniţiat procesul de debirocatizare în învăţământ, povara completării rapoartelor a fost luată şi de pe umerii profesorilor din satul Zăbriceni, raionul Edineţ. Dascălii spun că au mai mult timp pentru elevi şi familie.

Lora Vacari este profesoară de limbă şi literatura română în Liceul "Valeriu Topala". Femeia spune că, pe timpuri, stătea la şcoală până târziu, pentru a face diferite rapoarte. Acum, munca ei s-a uşurat considerabil.

"Avem de realizat mai puţine rapoarte, în schimb ne rămâne mai mult timp pentru a realiza activităţi. Fiind profesoară de limba română şi diriginta clase a şaptea, să ştiţi că am mai mult timp pentru activităţi cu copii", a spus Lora Vacari.

Şi Viorica Verbiţchi recunoaşte că acum are mai mult timp pentru treburile casnice: "Nu stăm nopţile, cum stăteam cândva care ni-a luat din sănătate, nu aveam timp pentru familie, acum este mai bine de lucrat, birocrație este foarte puţin acum, în ultimul timp".

Dascălii salută şi faptul au fost eliminate taxele pentru cursurile de formare.

"Sunt mai disponibile, în afara de această, ele au devenit gratuite, profesorul nu trebuie să mai cheltuie, să scotă din buzunar bani care uneori chiar mulţi de profesori nu au", a menţionat Vitalie Flocea, profesor de biologie şi chimie.

Şi procedura de atestare a pedagogilor a fost simplificată.

"În prezent, confirmarea gradelor didactice doi depinde doar de managerul instituţiei. Eu cred că este o idee foarte binevenită, anterior, procesul de testare avea loc doar la raion, se baza doar pe mulţime de documente", a conchis Angelica Botnariuc, directorul liceului, Zăbriceni.

"Cadrul didactic, managerul instituţiei de învăţământ să fie preocupaţi, în primul rând, de calitatea procesului educaţional şi nu de completările rapoartelor", a declarat Galina Musteaţă, şef al Direcţiei Educaţie, raionul Edineţ.

Strategia, lansată cu scopul de a moderniza sistemul de învățământ, va intra în vigoare treptat, până în 2020.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu