Mai puţine privilegii pentru înalţii demnitari. Iniţiativa votată de Parlament

Embed:

Preşedintele ţării, şeful Parlamentului şi premierul vor fi lipsiţi de paşapoartele diplomatice, dacă vor fi demişi pentru încălcarea Constituţiei sau în urma unori moţiuni de cenzură. Această prevedere se află printre modificările la legislaţie, votate astăzi de Parlament în prima lectură. Iniţiativa le aparţine deputaţilor comunişti.

Deputaţii PCRM insistă ca şi parlamentarii certaţi cu legea să fie lipsiţi de privilegiul de a călători cu paşaport diplomatic.

"Poate de indicat nişte chestii, inclusiv pentru deputaţi. Dacă el calcă pe bec e gata şi cu paşaportul diplomatic", a menţionat liderul PCRM; Vladimir Voronin.

Iniţiativa a stârnit nemulţumirea deputaţilor liberal-democraţi, care îi acuză pe comunişti de răzbunare politică.

"În perioada guvernarii comuniste s-au eliberat mii de pasapoarte diplomatice la diferiţi businessmani, preoţi, soţii ale înalţilor demnitari. De ce atunci nu aţi venit cu asemenea iniţitive legislative", a întrebat deputata PLDM Maria Ciobanu.

"În perioada respectivă nu a fost demis niciun prim-ministru pentru faptul încălcării Constituţiei şi pentru suspiciuni de corupţie", a explicat deputat PCRM Anatolii Zagorodnii.

În prezent, aproximativ 277 de demnitari deţin paşapoarte diplomatice. Potrivit legislaţiei, 32 de categorii de funcţionari şi demnitari au dreptul să deţină paşaport diplomatic, iar 27 - de serviciu. Doar şeful statului, premierul şi preşedintele Parlamentului beneficiază de aceste acte şi după expirarea mandatului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu