MAI PUŢIN GRÂU. Producţia ar putea fi mai mică şi cu 400 kg la hectar

Embed:

Recolta de grâu ar putea fi mai săracă în acest an. Specialiştii prognozează că recolta  medie va fi între 2,8 şi 3,1 tone la hectar, cu circa 400 de kilograme la hectar mai puţin faţă de 2018.  Experţii spun că de vină ar fi şi seceta din toamna anului trecut.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale din Moldova, Nicanor Buzovoi, susţine că de regulă, productivitatea grâului diferă în funcţie de regiunea ţării."Zonele întotdeauna au influenţat. Sudul e mai secetos, nordul e mai bogat în ploaie. Cei care au semănat şi au respectat tehnologia, au dat îngrăşăminte, au luptat cu bolile, cu vătămătorii au 4 tone, 4 tone şi jumătate, au şi 5 şi 6 tone. Fermierii cu terenuri mai mici, sigur că rezultatele îs mai modeste", a declarat Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale.În satul Nicolaevca, raionul Făleşti, agricultorii au început secerişul grâului acum câteva zile. În nordul ţării, situaţia este mai bună decât în raioanele din centru şi sud.

"Arată o roadă satisfăcătoare, noi credem că roada medie pe gospodărie va fi de 4-5 t de grâu la ha. ".

Pe lanurile din apropierea localităţii, munca începe dimineața devreme şi se încheie seara târziu.

"Evident că e greu. A strânge pâinea e o muncă grea. Cine a zis că e ușor. Praf. Una, alta. De dimineață ieșim și muncim până se întunecă afară."

"Noi abia am început și să dea Dumnezeu să reușim să recoltăm totul și timpul să țină cu noi."

Agricultorii susţin că anul acesta grâul este de calitate şi speră să-l vândă la un preţ cât mai avantajos.

"Ar fi de dorit să se majoreze prețul la grâu, deoarece noi tot timpul avem pierdere la aceste culturi, deoarece prețul este scăzut, ar fi foarte bine să se mărească deoarece în acest an credem că va fi și glutenul ridicat.

Toamna trecută a fost vreme secetoasă, ceea ce a influenţat procesul de încolţire. Primăvara însă, culturile cerealiere au avut, în general, condiţii prielnice. Anul trecut, recolta medie de grâu pe ţară a fost de 3,2 tone la hectar. Producţia totală de grâu de anul trecut a depăşit un milion de tone de cereale.

Lasă un comentariu