Mai mulţi tineri le-au vorbit trecătorilor despre bolile provocate de ţigări, de Ziua Naţională Antifumat (FOTO/VIDEO)

Embed:

Fumatul provoacă boli grave, care pot duce la invaliditate şi deces. Este avertismentul autorităţilor, exprimat astăzi cu ocazia Zilei Naţionale fără Fumat. Potrivit statisticilor, aproximativ 40 la sută dintre moldoveni sunt dependenţi de tutun. Totodată, în jur de 4000 de oameni din ţara noastră mor, anual, din cauza acestui viciu.

Bărbatul din imagine fumează de 45 de ani. În prezent, suferă de ateroscleroză, maladie ce provoacă blocarea circulaţiei sangvine, iar, acum câteva zile, a fost operat la picior.  "Mi-au spus să-l lepăd, să nu fumez deloc, mă ceartă dacă voi fuma, am să vin iar aici. Aşa mi-au spus: Voi rămâne fără picior", a declarat acesta.

Specialiştii spun că, în urma fumatului, arterele se îngustează, iar circulaţia sangvină se destabilizează. "Duce la insuficienţa circulaţiei sângelui spre anumite organe, în principal a membrelor inferioare, cap, gât, inimă şi ulterior la infarct, insult, şi ischemia membrelor inferioare", a menţionat medicul rezident al Spitalului Clinic Republican Emilian Oţel.

Anual, în jur de 300 de moldoveni, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, urmează tratamente anti-fumat, care durează trei luni şi costă aproximativ 400 de lei. "Majoritatea sunt bărbaţi, dar printre ei bineînţeles sunt tinere, sunt mame care alăptează copii, sunt femei gravide. Cred că 25% dintre aceste persoane se reîntorc la fumat", a explicat directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea.

Pentru a combate fumatul, autorităţile urmează să ia măsuri noi. "Spaţii libere de fum de ţigară, aplicarea pictogramelor pe pachetele de ţigări cu consecinţele fumatului. Publicitatea este interzisă", a adăugat şeful direcţiei Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Carolina Cerniciuc.

De Ziua Naţională Antifumat în centrul capitalei a fost organizată o expoziţie de desene, iar mai mulţi tineri le-au vorbit trecătorilor despre bolile provocate de fumat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu