Mai mulți copii din Capitală au demonstrat că surditatea nu este un impediment pentru a-și putea realiza visul

Embed:

Au demonstrat că surditatea nu este un impediment pentru a-și putea realiza visul. Mai mulți copii cu deficiențe de auz au participat la festivalul internațional al colectivelor coregrafice. Evenimentul este organizat de Asociația Surzilor din Moldova și este la prima ediție.

Așa încep repetițiile colectivului de dans ”Ghiocel” din Chișinău. Adolescenții spun că sunt plini de emoții, deoarece pentru prima dată concurează alături de semenii lor din alte țări.

”Dansul pentru mine este educație fizică, muzicală. Îmi aduce bucurie și fericire.”

”Conducătorul le arată tempoul. Undeva, după culise, el nu se vede, dar le dă indicii. Copiii se uită foarte atent la conducătorul lor și cum le arată așa fac” a declarat Ghenadie Lozovanu, conducător artistic.

Petru Rutcovschi de mai bine de 25 de ani îi ajută pe copiii din satul Hîrbovăț, raionul Călărași, să simtă ritmul dansului. Acesta spune că îi este foarte ușor să lucreze cu ei, deoarece sunt atenți și dornici să învețe lucruri noi.

”Aceștia copii nu se deosebesc deloc de copiii care învață în școlile de bază. Mai lucrez și cu copiii din școlile de bază, dar eu am o mai mare plăcere să lucrez cu dânșii, pentru că ei vor cu inimă mare, ei vor să demonstreze că ei tot pot să facă”, spune Petru Rutcovschi, conducător artistic.

La festival au participat șapte colective artistice, dintre care și ansambluri venite din Ucraina, Rusia și Belarus.

”Emoțiile sunt de nedescris, foarte mult mi-a plăcut și aș mai veni la voi, dacă ne veți mai invita.”

”Noi suntem pur și simplu șocați, deoarece o astfel de organizare ca aici n-am mai văzut nicăieri”, a declarat Natalia Keteli, conducător artistic Belarus.

Festivalul ”Dans” până acum s-a desfășurat doar la nivel național, iar în acest an s-a decis extinderea acestuia. Organizatorii spun că prin astfel de evenimente încearcă să susțină copiii cu deficienţe de auz, oferindu-le posibilitatea de a-și demonstra talentul de rând cu ceilalți.

”Să-i facem egali printre egali, printre persoanele sănătoase, ca să nu să se simtă discriminați, lipsiți de careva drepturi”, a declarat Natalia Barbici, vicepreședintele ASRM.

În Republica Moldova sunt peste două mii de copii cu deficiențe de auz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu