Mai mulți activiști politici ai opoziției, REŢINUŢI în Lituania pentru suspiciuni de spionaj în favoarea Rusiei (VIDEO)

Embed:

Mai mulți politicieni din opoziţia lituaniană au fost reținuți pentru spionaj în favoarea Rusiei. Printre suspecţi se numără şi fostul deputat din Lituania, Algirdas Paleckis. Numărul total al suspecţilor nu a fost făcut public, dar se știe că toți au fost membri ai mai multor partide extraparlamentare. Printre ei se numără şi Valeri Ivanov, cetăţean rus care în anii 90 s-a opus declarării independenţei Lituaniei.

Potrivit legislaţiei din ţara baltică, persoanele vinovate de spionaj pot fi condamnate până la 10 ani de închisoare. Algirdas Paleckis a fost unul dintre negociatorii Lituaniei în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi a fost viceprimar al oraşului Vilnius. În 2008 şi 2012, formaţiunea pe care a condus-o, Frontul Popular Socialist, a participat fără succes la alegerile parlamentare. În 2012 el a fost condamnat pentru negarea agresiunii URSS împotriva Lituaniei.

Şi în Republica Moldova un fost deputat a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei. Este vorba despre Iurie Bolboceanu, care oferea informaţii cu caracter secret unor agenți sub acoperire. Bolboceanu, care era remunerat cu sume fabuloase pentru acţiunile sale, a fost reţinut chiar în timp ce transmitea niște dosare unui ataşat al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Serviciile secrete de la Moscova acţionează şi prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale, cum ar fi "Open Dialog".

Raportul unei comisii parlamentare de anchetă arată că fundaţia condusă de Ludmila Kozlovska a primit milioane de euro din partea raiderului numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon. Banii ar fi provenit inclusiv din Laundromatul rusesc şi din frauda bancară din ţara noastră, alte două operaţiuni în spatele cărora stau serviciile secrete ruseşti. Condamnatul Platon a fost şi cel care a negociat, în 2013, cumpărarea a 13 deputaţi din Parlamentul de la Chişinău.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu