Mai multe țări bat alarma: Virusul ZIKA poate fi învins doar printr-o strategie globală

Țânțarul Aedes aegypti, care transmite virusul Zika, Chikunguńa, Dengue și febra galbenă, este un adversar atât de puternic încât nu poate fi învins decât printr-o strategie globală, au avertizat experții reuniți la cea de-a VI-a Conferință asupra Sănătății Globale care se desfășoară timp de două zile la Miami, scrie agerpres.ro.

"Este incredibil ce a făcut natura din acest țânțar", a declarat Joao Bosco Siqueira, profesor la Universitatea Federală din Goias și consilier al Programului de Control asupra Dengue din cadrul Ministerului Sănătății din Brazilia, pentru a sublinia dificultatea de a combate acest vector care transmite patru boli ce afectează milioane de persoane.

Virusul Zika care ține în șah autoritățile și oamenii de știință din cauza răspândirii sale rapide și pentru suspiciunea că ar provoca o extindere a cazurilor de sindrom Guillain-Barré, o boală neurologică, și a cazurilor de microcefalie la nou-născuți mai ales din Brazilia, a acaparat atenția conferinței.

"Avem încă multe întrebări și puține răspunsuri" privind virusul, a recunoscut Siqueira, care a subliniat că într-un "scenariu perfect" ne-am putea aștepta la un vaccin eficient în următorii doi sau trei ani, dar că "va fi nevoie de mai mult timp". Specialistul și-a exprimat surprinderea față de ceea ce s-a întâmplat cu Zika, un virus originar din Africa, cu care oamenii sunt infectați prin înțepătura de țânțar, deși s-au înregistrat cazuri și prin contagiere sexuală.

De la detectarea primelor cazuri în regiune în 2015, virusul s-a extins cu repeziciune, pentru că majoritatea populației este lipsită de anticorpi. În Brazilia unde s-au înregistrat primele cazuri nu i s-a dat importanță deoarece s-a crezut în mod greșit că ar fi mai puțin periculos decât dengue, a mărturisit Siqueira.

În ultimele luni s-au născut în Brazilia peste 5.000 de copii cu microcefalie iar autoritățile medicale au "multe evidențe", deși încă nu s-a stabilit științific, că este vorba de mame infectate cu Zika în primele luni de sarcină. Potrivit experților, țânțarul care transmite boala proliferează în zonele în care trăiesc mai ales populațiile sărace. Înmulțirea insectei se datorează și unei creșteri urbane dezorganizate, în regiunile din afara orașelor, lipsite de serviciile minime de bază și de infrastructură care s-au transformat în focare de dezvoltare a larvelor de țânțari.

Potrivit specialistului mexican în sănătate publică Roberto Tapia-Conyer, America Latină este regiunea cea mai urbanizată din lume. Se estimează că peste câțiva ani opt din zece locuitori vor trăi la oraș, ceea ce înseamnă o mare provocare pentru sănătatea publică. În cazul virusului Zika este nevoie de educație și comunicare socială, de o participate a guvernului și a comunității pentru a stabili o strategie de prevenire, a spus expertul.

Ca măsură preventivă, Siqueira a propus instalarea unor plase de țânțari la ferestre sau la ușile caselor pentru a evita intrarea insectelor. Tot ceea ce se va face va fi însă prea puțin, pentru că "adversarul nostru are o biologie absolut perfectă, larvele acestui țânțar pot aștepta până la 18 luni până să ajungă la sursa de apă care le va da viață", a asigurat Siqueira.

La Conferința asupra Sănătății Globale participă înalți responsabili din domeniu și experți din 19 țări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu